Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Askarim / Shutterstock

Voltswagen var Volkswagen-humor

Volkswagen i USA är några riktiga lustigkurrar. De ska tydligen inte alls byta namn till Voltswagen för att belysa satsningen på elbilar lite extra. Det hela var ett planerat för tidigt aprilskämt.

Det var i måndags kväll det halkade ut ett pressmeddelande på Internet, som snabbt plockades ned. Amerikanska medier snappade dock snabbt upp innehållet som meddelade att Volkswagen of America ska byta namn till Voltswagen of America. Att byta ut ”k” mot ”t” skulle signalera den väg som företaget har gett sig in på – den elektriska.

Volkswagen ville inte kommentera uppgifterna men några amerikanska medier fick bekräftat från annat håll att namnbytet inte var ett skämt.
Dagen efter, i tisdags, gick så Volkswagen of America ut med informationen officiellt – man byter namn till Voltswagen of America och elbilarna ska bära nya namnet tillsammans med en ljusare blå färg på emblemet. Bensin- och dieseldrivna fordon ska behålla ursprungliga namnet Volkswagen och den klassiska, mörkare blå färgen.

Under tisdagen meddelade Volkswagen of America att de byter namn till Voltswagen of America, och passade även på att visa nya logotypen. Det hela visar sig nu vara ett skämt. Foto: Volkswagen of America

Nu visar det sig att det hela bara var ett (dålig?) skämt. En talesperson för moderbolaget Volkswagen AG i Wolfsburg bekräftar för bland annat Wall Street Journal att namnbytet var fejk och att det hela var ett tidigarelagt aprilskämt.
Syftet med det hela var att få allmänhetens rampljus riktat mot varumärkets amerikanska elbilssatsning som inleds med Volkswagen ID.4.

Aprilskämt brukar presenteras den 1 april, inte 2-3 dagar innan som i detta fall. Då tror man förstås att det inte är ett skämt. Men Volkswagen of Americas lilla marknadsföringskupp gick klart hem även om den inte följde spelets regler till punkt och pricka – deras elbilssatsning på amerikanska marknaden har förstås fått rejäl tid i rampljuset.