Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo-ägaren Geely köper flygbilstillverkaren Terrafugia

Ska Volvo bygga flygande bilar i framtiden? Vem vet, men nu blir det enklare då kunskapen om flygande bilar finns inom koncernen.

Volvos ägare, kinesiska Geely, har verkligen spenderbyxorna på. Efter köpet av Volvo Cars 2010 har de expanderat sitt imperium till att innehålla biltillverkarna Proton och Lotus, skapat nya bilmärken som Lynk & Co samt Polestar (sportelbilar), sponsrat det blödande projektet Bloodhound SSC och köpt upp hela The London Taxi Company. Nöjer sig Geely med den imponerande portföljen? Icke!

Nu har Geely köpt det amerikanska företaget Terrafugia som tillverkar flygande bilar. Du kanske minns att vi skrev om deras modell TF-X – en hybriddriven flygplansbil som kan starta och landa vertikalt (det är den du ser på bilderna här). TF-X är dock ännu inte verklighet, det är däremot deras modell Transition som du ser i filmen nedan. Försäljningen av den flygande bilen är inte riktigt igång, men man kan reservera ett exemplar genom att lägga en handpenning. Frågan är dock hur många som är ute efter en flygande bil som behöver start- och landningsbana?

Det är förmodligen här som Geely kommer in i bilden med rätt sorts energi (läs pengar). Medan Transition är ett flygplan som opraktiskt kan köras som en bil är TF-X både bil och flygplan i ett, med respektive fordonsslags olika fördelar. Förhoppningen är att Terrafugia med Geely bakom ryggen inom tio års tid ska kunna lansera den första praktiska flygbilen.

Eftersom Geely gillar Volvo och den kunskap det svenska företaget besitter genomsyrar Volvos teknik många av koncernens produkter, bland annat i Geelys egna bilar (CMA), i de nya London-taxibilarna och i nya bilmärket Lynk & Co. Kanske vi får se Volvo-teknik i Terrafugias flygbilar i framtiden? Volvos genuina kunskap kring krocksäkerhet kanske når en helt ny, högre nivå? Kanske vi rent av får se en flygande Volvo snart? Förmodligen inte.

https://youtu.be/rs8oqYU0YT0