Volvo anklagas för säljbluff – stäms av handlare i USA

En handlare på Hawaii anklagar Volvo för att ha fuskat med försäljningssiffrorna, och har stämt företaget med krav på ersättning.

Magnus Kvandal

Volvo Cars i USA anklagas för att ha överdrivit försäljningssiffrorna i landet, och lurat investerare och återförsäljare. Nu stäms företaget med krav på ersättning. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Volvo ska ha redovisat försäljning till återförsäljare som försäljning till slutkund. Volvos återförsäljare i Honolulu på Hawaii har lämnat in en 30 sidor lång stämningsansökan till distriktsdomstolen i delstaten.

Enligt stämningsansökan, som lämnades in den 27 januari, ska Volvo ha tvingat återförsäljare i hela USA att köpa in fler bilar än vad de kunnat sälja för att kunna redovisa bra försäljningssiffror. Om handlarna inte gjorde det ska de ha straffats med vissa indragna återförsäljarbonusar och marknadsfinansieringar.

Fenomenet kallas på engelska för”punching scheme”, och ska ha inneburit många lagerbilar som stått osålda hos återförsäljarna, vilket kostar dem mycket pengar.

I stämningsansökan, som i sin helhet kan läsas här, står det att ”Nationellt blir det över 3 000 bilar för Volvo att rapportera till investerare som sålda till konsumenter – trots att dessa bilar inte var sålda till konsumenter”. Enligt återförsäljaren på Hawaii ska Volvo alltså ha fuskat med statistiken för 30 procent av de dryga 10 000 bilarna som såldes i december.

Fem dagar efter att stämningsansökan lämnades in släppte Volvo sina officiella försäljningssiffror för januari 2017. Enligt den statistiken ökade försäljningen globalt med över fem procent, medan siffrorna för USA sjönk med över 18 procent.

Företaget förnekar alla anklagelser och enligt David Ibison, global presschef vid Volvo Cars, har försäljningsraset ingenting med stämningen att göra.