Volvo betalar inte bolagsskatt i Sverige

En ny granskning visar att flera av de största bolagen i Sverige nolltaxerar, bland annat Volvo Personvagnar och AB Volvo.

Sveriges Television har under våren granskat landets 20 största bolagskoncerner och funnit att många av dem betalar lite eller ingen bolagsskatt.

SVT har begärt ut uppgifterna från Skatteverket och därefter verifierat dem genom att kontakta respektive bolagskoncern som tillsammans äger över tusen bolag.

Av de 20 koncernerna är det åtta som sticker ut då de nolltaxerar (uppgifterna som granskats gäller för 2014 då de är de senaste offentliga uppgifterna). Bolagen det rör sig om är SCA (skandalomsusade under fjolåret), Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF (som grundade Volvo för 90 år sedan), Skanska samt fordonskoncernerna Volvo Personvagnar (Volvo Car Corporation) och AB Volvo (Volvo Group), förstnämnda personbilstillverkaren och sistnämnda tillverkaren av lastbilar, bussar, olika typer av anläggningsmaskiner och båtmotorer.

Bolagen som ”pekas ut som skattesmitare” säger dock att de följer svensk skattelagstiftning, att om reglerna säger noll kronor så är det uppenbart att ingen skatt ska betalas. Bland annat Volvo Personvagnars vd Håkan Samuelsson ger svar på SVT:s uppgifter:

– Vi ägnar oss över huvud taget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt.

Flera av de utpekade bolagen, som är multinationella och sysselsätter hundratusentals personer, menar att en liten del av försäljningen sker i Sverige. Exempelvis säger Sandvik att 96 procent av deras försäljning är placerad i utlandet medan en stor del av produktionen äger rum i Sverige.

Några av bolagen uppger att förändringar är på gång. Skanska ska under 2015 ha förvandlats till ett av de bolag som betalar mest skatt i Sverige och AB Volvo samt Securitas hoppas på att börja betala skatt i Sverige med start i år.

SVT har varit i kontakt med Sveriges finansminister med anledning av uppgifterna som kommit fram efter granskningen:

– Det vi ser är att multinationella bolag i genomsnitt betalar lägre skatt än små och medelstora företag och då åker man snålskjuts också på vanliga medborgare. Det är klart att man blir arg, säger finansminister Magdalena Anderssons (S) till SVT.

Det finns stora bolag i Sverige som betalar enorma summor i skatt varje år. Exempel på sådana företag är Hennes & Mauritz som under 2014 betalade 2,7 miljarder kronor i svensk bolagsskatt och Nordea med 1,7 miljarder kronor.