Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo bygger ny bilfabrik i Europa. Men den byggs inte i Sverige utan i Slovakien.
Volvo bygger ny bilfabrik i Europa. Men den byggs inte i Sverige utan i Slovakien.
Volvo bygger ny bilfabrik i Europa. Men den byggs inte i Sverige utan i Slovakien.
Volvo bygger ny bilfabrik i Europa. Men den byggs inte i Sverige utan i Slovakien. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Volvo bygger ny bilfabrik – i Slovakien

Volvo bygger ut sin produktionskapacitet i Europa. Men nästa stora bilfabrik byggs inte i Sverige. I stället blir det slovakiska Kosice som från och med 2026 ska bygga elbilar åt Volvo Cars. Volvo investerar cirka 12 miljarder i den nya fabriken.

Torslanda 1964 och Ghent 1965. Hittills har Volvo Cars byggt bilar i två fabriker i Europa, förutom de i Kina och USA. Den totala kapaciteten ligger på cirka 600 000 bilar per år.

Nu räcker inte det längre. Volvo Cars investerar cirka 12 miljarder kronor i en helt ny bilfabrik i slovakiska Kosice. Fabriken ska ha en kapacitet på cirka 250 000 bilar där alla ska vara elbilar.

LÄS MER: Volvo Cars satsar 10 miljarder på Torslanda-fabriken

Volvo Cars blir långt ifrån ensamma i området. Tidigare finns Volkswagen-gruppen i Bratislava, Stellantis bygger bilar i Tranva, Kia i Zilina och Jaguar/Land Rover har en fabrik i Nitra.

Volvo Cars har som målsättning att bli ett klimatneutralt företag senast 2025 och säger i ett uttalande att den nya bilfabriken ska köras på klimatneutral energi. Från och med 2030 ska alla nya bilar från Volvo Cars vara elbilar.

Volvo Cars har som målsättning att nå en total försäljning på 1,2 miljoner bilar senast 2025, en ökning med hela 400 000 bilar jämfört med dagens nivå.

Oklar plattform

Fabriksbygget inleds nästa år och de första bilarna ska kunna rulla ut från Kosice redan 2026. De första monteringsverktygen ska installeras 2024. Senare i år visar Volvo Cars sin nya stora bil, ersättaren till dagens XC90, och på den nyutvecklade plattformen SPA2. Volvo har inte avslöjat vilken plattform fabriken i Kosice ska bygga bilar på, vilka modeller som ska byggas där eller om fabriken också ska bygga bilar åt Polestar samt andra märken inom Geelygruppen.

Geely har utvecklat en egen elbilsplattform, SEA, vilken Volvo Cars väntas använda för nästa generation elbilar. Avslöjandet om den nya bilfabriken kommer dagen efter att det delägda dotterbolaget Polestar noterades på Nasdaq-börsen.