Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo EX30 på laddning. Snart kommer den och andra modeller kunna laddas på Teslas nätverk i Nordamerika.Volvo EX30 på laddning. Snart kommer den och andra modeller kunna laddas på Teslas nätverk i Nordamerika.Volvo EX30 på laddning. Snart kommer den och andra modeller kunna laddas på Teslas nätverk i Nordamerika.
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Volvo EX30 på laddning. Snart kommer den och andra modeller kunna laddas på Teslas nätverk i Nordamerika.
Foto: Volvo Cars

Volvo byter laddstandard i USA

Volvo Cars har ingått ett avtal med Tesla för att få möjlighet att använda deras laddnätverk i Nordamerika. Från och med 2025 kommer därför alla Volvos elbilar vara försedda med den nordamerikanska laddstandarden. 

Volvo Cars är den första europeiska biltillverkaren att ingå avtal med Tesla för att få tillgång till 12 000 Supercharger-laddare i USA, Kanada och Mexiko. Det är en siffra som kommer öka i takt med att Tesla bygger fler laddstationer. I och med avtalet kommer Volvos elbilar från och med 2025 ha NACS, North American Charging Standard, i stället för det befintliga CCS-uttaget. Men bara i USA.

– Som en del av vår resa mot att bli helt elektriskt år 2030 vill vi göra livet med en elbil så enkelt som möjligt. En stor hämmare för att fler människor går över till eldrift – ett nyckelsteg för att göra transporter mer hållbara – är tillgången till enkel och bekväm laddningsinfrastruktur. I dag, med detta avtal, tar vi ett stort steg för att ta bort denna tröskel för Volvoförare i USA, Kanada och Mexiko, säger Jim Rowan, vd på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Bilar som redan rullar på vägarna, eller som har CCS-uttag, kommer från och med nästa år kunna ladda på Teslas nätverk tack vare en adapter. Det kommer också gå att få en adapter om man som Volvoägare vill göra åt andra hållet, det vill säga ladda på en annan station med CCS-laddare fast man har NACS-uttag.