Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volvo Cars fortsätter rulla sin egen väg

Det blir ingen sammanslagning med syskonet Geely Auto.

Volvo Cars får fortsätta att vara ett självständigt bolag.

Men det blir fler samarbeten med Kina och både ett nytt motorföretag och ett samarbetsbolag.

För ett år sedan meddelade Geely Holding att de skulle inleda möjligheterna till en sammanslagning av Geely Auto och Volvo Cars.

Nyheten var överraskande eftersom det effektivt satt stopp för alla planer på att börsintroducera Volvo Cars.

Efter ett års utredande lett av Volvos vd Håkan Sameulsson kom så beskedet att planerna läggs på is. Det blir ingen sammanslagning men väl ett rejält utökat samarbete.

Tillgång till SEA

Vid en digital presskonferens under onsdagen försökte cheferna från Volvo Cars samt Geely Holding och Geely Auto att överträffa varandra i lovord över betydelsen av ett samarbete i det allt snabbare och allt mer komplicerade bilutvecklingen.

Volvo Cars och Geely Auto ska båda få tillgång till Geelys nya elbilsplattform, SEA, samt den av Volvo Cars och CEVT utvecklade plattformen SPA2. Företagen startar ett gemensamt motorföretag, Volvo Cars har som bekant redan brutit loss sitt motorföretag i en egen enhet och där ska nu även Geely Auto samsas.

Både Volvo och Geely ska tillsammans verka för att det nya bilmärket Lynk & Co får en så gynnsam lansering i Europa som möjligt- 

Nytt bolag blir överrock

Att samarbetet flyter på bra mellan de två biltillverkarna ska ett nytt bolag se till. Detta bolag ska startas senare i år och bland andra Håkan Samuelsson finns med i diskussionerna exakt om och hur det nya företaget ska bevaka att allt står rätt och att alla arbetar så effektivt som möjligt. 

På kort sikt betyder det här inte så mycket för bilköparna och bilägarna i Sverige. Företagsledningen i Torslanda hävdar dock att samarbetet är viktigt för att Volvo Cars ska kunna vara konkurrenskraftiga och hänga med i utvecklingen av självkörande bilar, bussar och tåg.