Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson anser att en börsnotering är starten på ett nytt kapitel för företaget.Volvo Cars vd Håkan Samuelsson anser att en börsnotering är starten på ett nytt kapitel för företaget.Volvo Cars vd Håkan Samuelsson anser att en börsnotering är starten på ett nytt kapitel för företaget.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson anser att en börsnotering är starten på ett nytt kapitel för företaget. Foto: Volvo Cars / Shutterstock

Volvo Cars nära börsnotering

Nu är det nära – Volvo Cars meddelar i dag att beslut om notering på Stockholmsbörsen har tagits.

Det är inte första gången som Volvo Cars och börsnotering nämns i en och samma mening. Under flera år har uppgifter om en notering kommit fram och 2018 gjordes ett noteringsförsök som misslyckades. Flera olika anledningar till att noteringen inte gick vägen har uppgetts genom åren.

På senare tid har noteringssnacket intensifierats och så sent som i förra veckan kom det fram uppgifter om att Volvos syskonmärke Polestar ska ta en snabbfil för att noteras på Nasdaq-börsen i New York.
I går kom det fram uppgifter i ansedda Wall Street Journal om att Volvo Cars inom kort ska börsnoteras och ett börsvärde som nämns där 25 miljarder dollar. Det motsvarar 218 miljarder kronor och en notering av denna kaliber skulle bli en av de största i Europa i år.

I dag meddelar Volvo Cars själva att en börsnotering är nära förestående. Företaget skriver att ”för att stödja bolagets transformering och fortsatta tillväxt har Volvo Cars styrelse och huvudaktieägare, Geely Sweden Holdings AB, kommit överens om att ansöka om en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm och därmed få tillgång till de svenska och internationella kapitalmarknaderna och diversifiera Volvo Cars ägarbas”.

– Vi har stöttat omställningen och tillväxten av detta ikoniska svenska varumärke under en period av förändring som saknar motstycke i vår industri. Volvo Cars har under det senaste decenniet ställt om till att bli en av världens snabbast växande biltillverkare. Vi kommer fortsätta stödja Volvo Cars som majoritetsägare i den här pågående globala framgångssagan, säger Li Shufu, grundare av och ordförande för Zhejiang Geely Holding Group som äger majoriteten av Geely Sweden Holdings AB och Volvo Cars.

LÄS OCKSÅ: Volvos nya logotyp 

Volvo Cars genomgår många förändringar, inte enbart ny logotyp och en allt större tillit till Internet, utan också en stundande börsnotering.Volvo Cars genomgår många förändringar, inte enbart ny logotyp och en allt större tillit till Internet, utan också en stundande börsnotering.Volvo Cars genomgår många förändringar, inte enbart ny logotyp och en allt större tillit till Internet, utan också en stundande börsnotering.
Volvo Cars genomgår många förändringar, inte enbart ny logotyp och en allt större tillit till Internet, utan också en stundande börsnotering. Foto: Volvo Cars

– Den här dagen är en viktig milstolpe för vårt bolag med offentliggörandet av avsikten att notera Volvo Cars på Nasdaq Stockholm. Den tänkta noteringen är starten på ett nytt kapitel för Volvo Cars och vi bjuder in svenska och internationella investerare att delta i vår framtida tillväxt och värdeskapande. Beslutet att gå vidare med en börsnotering kommer att bidra till att stärka vårt varumärke och påskynda vår omställning – mot fullständig elektrifiering, direkta kundrelationer och nästa nivå av säkerhet. Detta kommer att positionera bolaget för att kunna leverera fortsatt växande volymer, intäkter och lönsamhet, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

AMF och Folksam, som äger 2,2 procent av aktierna i Volvo Cars, avser att kvarstå som aktieägare även efter börsnoteringen.

Även om Nasdaq Stockholms bolagskommitté anser att Volvo Cars uppfyller kraven för börsnotering återstår att ett antal andra villkor ska uppfyllas.
Första dagen för handel med Volvo Cars på börsen beräknas ske senare under 2021.