Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Cars och Geely Automobile överväger sammanslagning

För att kunna göra tekniska och ekonomiska framsteg funderar Volvo Cars och Geely Automobile, båda en del av Zhejiang Geely Holding Group, på att slå sig samman och bilda en stark, global fordonskoncern.

I ett pressmeddelande i dag skriver Volvo Cars att de överväger att gå samman med Geely Automobile Holdings Limited. Båda bolagen är en del av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group-koncernen. Tillsammans anser de båda företagen att de skulle bilda en stark och global fordonskoncern som kan dra nytta av gemensamma finansiella och tekniska fördelar.

”Den övervägda kombinationen skulle ha omfattningen, kunskapen och resurserna för att vara ledande i den pågående omvandlingen av bilindustrin. Kombinationen skulle bevara den distinkta identiteten hos varumärkena Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar.” står det att läsa.

Geely Automobile är börsnoterat i Hongkong. Det nya bolaget, som än så länge klassas som preliminärt och utan någon fastslagen tidsplan, är tänkt att noteras även på Stockholmsbörsen.

– En sammansättning av de två företagen skulle resultera i en stark global grupp. Vi ser fram emot att samarbeta med Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars, för att ytterligare undersöka denna möjlighet med målet att stärka synergierna inom koncernen samtidigt som konkurrensfördelen och integriteten för varje enskilt varumärke upprätthålls, säger Zhejiang Geely Holding Groups styrelseordförande Li Shufu.

Volvo Cars ingår i Zhejiang Geely Holding Group sedan 2010.