Volvo Cars och kinesiska Baidu i samarbete kring självkörande elbilar

Kinas största sökmotor och Volvo Cars i samarbete. Serietillverkning av elektriska, autonoma bilar på världens största marknad i fokus.

Volvo Cars ingår samarbete med Baidu, Kinas främsta sökmotor på Internet, världens fjärde mest använda efter Google, Yahoo och Bing.

Baidu ska bidra med sin autonoma plattform Apollo, Volvo Cars ska dela med sig av sin kunskap rörande teknik och biltillverkning. Samarbetet ska resultera i masstillverkning av eldrivna bilar med självkörande teknik. Enligt Automotive News ska samarbetet röra taxibilar med autonom teknik enligt nivå 4, det vill säga bilarna är helt självkörande i mer eller mindre alla situationer, även nödsituationer, men att ratt och pedaler finns kvar i bilarna. Först i nivå 5 är ratt och pedaler väck.

Enligt analysföretaget IHS Markit kommer det att säljas 33 miljoner autonoma fordon 2040, 14,5 miljoner av dessa i Kina som då kommer att vara världens största marknad inom området.

– Utvecklingen av autonoma fordon i Kina är omfattande och där är Baidu en ledande aktör, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Volvo räknar med att var tredje tillverkad Volvo kommer att vara självkörande under mitten av 2020-talet. Bilar som är kompatibla med mjukvara från olika aktörer på marknaden.

Volvo har sedan tidigare ett samarbete med Uber rörande autonoma bilar men det amerikanska företaget har även samarbete med Toyota och har nyligen gått ut med att man överväger att skifta fokus för sina körtjänster från bilar till eldrivna cyklar och sparkcyklar.

Baidu har tidigare haft en liknande affär med BMW med det ska ha avbrutits på grund av samarbetssvårigheter.