Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars & Shutterstock

Volvo Cars produktionsstopp förlängs

Bristen på halvledarkomponenter slår hårt mot Volvo Cars som tvingats stoppa produktionen vid flera tillfällen på sistone. Nu förlängs dessutom det senaste stoppet.

Volvo Cars har drabbats av komponentbrist vid ett flertal tillfällen under sensommaren. I början av augusti stoppades produktionen i Torslanda under en halv veckas tid, i mitten på månaden ytterligare en veckas paus och nu senast skulle ännu ett stopp pågå i ungefär en vecka.

Fabriken planerades att dra i gång igen söndagen den 5 september, men nu uppger tillverkaren att stoppet förlängs till onsdagen den 8 september.

Företaget skriver i ett uttalande till Sveriges Radios Ekot att det fortsatt är brist på material och att det har ”utlösts av en kombination av den globala halvledarbristen och nya covid-19-utbrott”.

Det är inte bara Volvo Cars som påverkas, som vi nämnt tidigare har Toyota minskat sin globala produktion med 40 procent. Även Scanias lastbilstillverkning står still. Stoppen påverkar tusentals anställda, men också många underleverantörer runtom i landet.

– De drabbas naturligtvis också. Dels därför att slutproducenterna inte kan leverera i den takt de har tänkt sig och dels att halvledare också ingår i underleverantörernas komponenter. Så då sprider det här sig som en präriebrand, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, till Ekot.

Underleverantörer och branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG, har tidigare önskat att korttidspermitteringar ska förlängas. De slutar gälla den sista september. Man vill också att karenstiden för att få använda korttidspermitteringar på nytt ska tas bort.

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarar så här på den uppmaningen:

– Det är en väldigt bekymmersam situation i fordonsbranschen nu och vi följer utvecklingen väldigt noggrant för att se vilka åtgärder som är lämpliga.