Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jim Rowan, vd på Volvo Cars, meddelar att man ska säga upp 1 300 tjänster i Sverige.
Jim Rowan, vd på Volvo Cars, meddelar att man ska säga upp 1 300 tjänster i Sverige.
Jim Rowan, vd på Volvo Cars, meddelar att man ska säga upp 1 300 tjänster i Sverige.
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Jim Rowan, vd på Volvo Cars, meddelar att man ska säga upp 1 300 tjänster i Sverige.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Volvo Cars säger upp 1 300 anställda i Sverige

Volvo Cars ska avskeda omkring 1 300 anställda i Sverige som en del av sin strategiska ”kostnadsoptimering”.

Nyligen meddelade Volvo Cars att man ska avskeda 1 300 anställda i Sverige och att detta ska vara en del av strategin gällande kostnadsbesparingar och att effektivisera resurser. Bolaget har redan tidigare presenterat sina ambitioner för framtiden om att bland annat vara 100 procent elektrifierat 2030. Därför menar man att det är viktigt att ta det här steget, för att klara av det på ett hållbart och ekonomiskt sätt.

– De kostnadsåtgärder vi initierade förra året har börjat ge resultat inom några nyckelområden, som materialkostnader. Men det är tydligt att vi måste göra mer. Ekonomisk motvind, ökade råvarupriser och ökad konkurrens kommer sannolikt att förbli en utmaning för vår bransch under en längre tid, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Volvo Cars försäljning ökar men vinsten minskar 

Volvo Cars säger att man ska behålla relevanta kompetenser där de behövs för att kunna vara framgångsrika. De flesta av tjänsterna som kommer plockas bort handlar om produktionslinjer. 1 100 positioner berör personer som arbetar på Volvo Personvagnar AB. De resterande 200 tjänsterna ska identifieras efter en granskning som ska genomföras i bolagets juridiska enheter över hela landet.

– Branschen förvandlas också snabbt när det gäller elektrifiering, mjukvara och grundläggande datorteknik, såväl som direkt kundengagemang. Vi fick ett försprång för tidigt på vägen och går framåt mot vår 100-procentiga elambition. Vi kommer att fortsätta att investera i de kunskaper, teknologier och verktyg som behövs för att skapa säker och hållbar mobilitet för våra kunder. Genom att genomföra strukturella förändringar och öka effektiviteten i hela företaget kan vi göra detta, säger Jim Rowan.

Totalt ska 6 procent av det totala antalet anställda i Sverige avskedas i och med detta. Men man ska också se över och reducera antalet konsulter och köpta tjänster. Exakt hur det hela ska gå till kommer att meddelas längre fram.