Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Cars stoppar all produktion i Sverige

Volvos fabriker i Sverige har hållit ut längre än de flesta i Europa, men från och med nästa vecka stoppas all produktion tillfälligt i Torslanda, Skövde och Olofström.

Från och med nästa vecka kommer Volvo Cars produktion att stå still. Det meddelar vd Håkan Samuelsson i dag. Volvo har beslutat att stoppa produktionen i alla sina svenska fabriker, det vill säga Torslanda, Skövde och Olofström. Stoppet berör omkring 25 000 anställda.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade. Produktionen upphör. Alla som jobbar mer indirekt på kontoren kommer få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Det är paus i bilbyggandet i Volvo Cars fabrik i Torslanda, samt i företagets övriga fabriker.Det är paus i bilbyggandet i Volvo Cars fabrik i Torslanda, samt i företagets övriga fabriker.Det är paus i bilbyggandet i Volvo Cars fabrik i Torslanda, samt i företagets övriga fabriker.
Det är paus i bilbyggandet i Volvo Cars fabrik i Torslanda, samt i företagets övriga fabriker.

– De anställda i produktionen kommer att vara hemma på 100 procent under produktionsstoppet. Kontorspersonalen minskar arbetstiden med 70 procent - men får en lönesänkning på 6 procent. I Torslanda, Skövde och Olofström har vi produktionsuppehåll från den 26 mars fram till en 14 april, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars.

SUPERLISTA: Så är läget i de europeiska bilfabrikerna

Stoppet gäller även Volvos nya fabrik i Charleston i USA och fabriken i belgiska Gent har varit stängd sedan den 17 mars (fram till 5 april), liksom merparten av Europas bilfabriker. Volvos fyra kinesiska fabriker har varit stängda men är nu öppna igen och är på väg att nå normal produktionstakt.

Bakgrunden till det totala produktionsstoppet i Europa är enligt Håkan Samuelsson minskad efterfrågan, störningar i leveranskedjan men också att man vill minska smittspridningen.