Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tillverkning i fabriken i kinesiska Daqing som inom kort helt ska övergå i Volvos ägo.Tillverkning i fabriken i kinesiska Daqing som inom kort helt ska övergå i Volvos ägo.Tillverkning i fabriken i kinesiska Daqing som inom kort helt ska övergå i Volvos ägo.
Tillverkning i fabriken i kinesiska Daqing som inom kort helt ska övergå i Volvos ägo. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars tar full kontroll över verksamheten i Kina

För att ytterligare stärka sin position på den enormt viktiga bilmarknaden i Kina ska Volvo Cars förvärva moderbolaget Geely Holding andel i bolagens gemensamma verksamheter.

Volvo Cars och moderbolaget Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) har nått ett avtal om att låta Volvo Cars förvärva Geely Holdings 50-procentiga ägande i samriskbolagen (joint venture) Daqing Volvo Car Manufacturing Co Ltd och Shanghai Volvo Car Research and Development Co Ltd. Därmed kommer Volvo Cars att stå som ensam ägare till de båda bolagen, vilket ska leda till att biltillverkaren har full och egen kontroll på produktionsanläggningarna i Chengdu och Daqing, på forsknings- och utvecklingsavdelningen i Shanghai samt på återförsäljarnätverket i Kina, världens största bilmarknad.

– Med detta avtal kommer Volvo Cars att bli den första stora, icke-kinesiska biltillverkaren med full kontroll över sin kinesiska verksamhet, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

De båda samriskbolagen har sedan tidigare inkluderats i Volvo Cars ekonomiska rapporter, men efter förvärvet kommer Volvo Cars andel av bolagens nettoresultat och kapital att öka.

Volvo S90 tillverkad i Kina och på väg att lastas för export.Volvo S90 tillverkad i Kina och på väg att lastas för export.Volvo S90 tillverkad i Kina och på väg att lastas för export.
Volvo S90 tillverkad i Kina och på väg att lastas för export. Foto: Volvo Cars

– Geely Holding Group och Volvo Cars utvärderar kontinuerligt det bästa sättet att samarbeta och strukturera verksamheten inom den större koncernen. Dessa två affärer kommer att skapa en tydligare ägarstruktur inom både Volvo Personvagnar och Geely Holding, säger Geely Holdings vd Daniel Donghui Li.

Förvärvet kommer att genomföras i två steg. Det första under 2022, året då kravet på biltillverkning i landet för utländska företag kräver joint venture-samarbeten upphävs, det andra under 2023.
Kinesiska myndigheter måste ge sitt godkännande till affärsavtalet.

Volvo Cars sålde under 2020 166 617 bilar i Kina, en uppgång med 7,5 procent jämfört med 2019. Hittills i år är uppgången rejäla 44,9 procent jämfört med fjolårets första halva (ett halvår som delvis lamslog Kina i och med pandemiutbrottet).