Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Cars varslar 1 300 anställda i Sverige

För att lägga fokus på långsiktiga tillväxtområden måste personbilstillverkaren Volvo dra ned på personal på andra håll. Därför varslas omkring 1 300 tjänstemän om uppsägning.

I dag meddelar Volvo Cars att man varslar om en personalminskning. 1 300 tjänstemän berörs i bolagets svenska verksamhet i Göteborg och Skövde. Varslet sägs vara för att påskynda transformationen som ska positionera företagets långsiktiga tillväxt. Utöver de 1 300 tjänsterna ska man framöver också ha en översyn och reduktion av antalet konsulter. Ungefär 300 konsulttjänster räknar man med att ta bort.

Exakt vilka tjänster som berörs är ännu inte klarlagt, men produktionen ska inte beröras av beslutet.

Transformationen man pratar om är att vara branschledare inom olika områden, bland annat onlineaffärer, elektrifiering, autonom körning och mobilitetslösningar. För att kunna ge mer fokus åt dessa områden måste andra områden ses över och minskas.

Volvo Cars vill också minska och ta bort onödiga hierarkier för att nå snabbare beslutsvägar och kunna agera på kortare tid.

EXKLUSIVT: Vi besöker Volvos elbilsbatteri- och ljudlaboratorium

Även coronakrisen har påverkat beslutet om varsel. Den pandemi som tagit sitt grepp om världen sägs ha gjort åtgärderna än mer relevanta.

– Coronapandemin påverkar oss kortsiktigt, men vi förväntar oss att volymer och tillväxt kommer att återvända. Därför måste vi fortsätta att investera i vår pågående transformation och nya affärsområden genom att reducera de strukturella kostnaderna, säger Hanna Fager, ansvarig för People Experience.