Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Cars värvar till styrelsen från Tesla och Microsoft

Volvo Cars vill bli ett digitalt mobilitetsföretag som säljer och tillhandahåller elbilar.

Nu värvas två nya medlemmar till styrelsen och båda har erfarenhet av några av de allra största techbolagen. 

Volvo värvar från Microsoft och en chef som tidigare varit på Tesla.

Lila Tretikov och Diarmuid O'Connell är nya medlemmar av Volvos Cars styrelse. Samtidigt slutar Winnie Kin Wah Fo som avböjt att ställa upp för omval.

Tretikov arbetar som vicepresident och teknikchef på Microsoft och anses som en av de ledande experterna inom artificiell intelligens och företags nya affärsmodeller. Lila Tretikov ska bidra med sin kunskap om ny teknik och vilka möjligheter den för med sig till Volvo Cars styrelse.

Tretikov är född i Moskva men flyttade som 16-åring till USA där hon studerade på University of California. 1999 anställdes hon som programmerare på Sun Microsystems. Hon har byggt egna företag och var 2014-2016 verksamhetschef för Wikimedia Foundation. Tretikov har varit med i World Economic Forum för unga globala ledare och har suttit i flera bolagsstyrelser.

Affärschef från Tesla

Diarmuid O'Connell var fram till nyligen strategichef för Faire Financial som bland annat sysslar med bilföretags olika typer av finansieringar. Diarmuid O'Connell var under tiotalet år affärs- och strategichef på Tesla Motors och var där med att sjösätta och övervaka en rad olika projekt och funktioner.

O'Connell anses ha en mycket bra kunskap om varumärken för eldrivna premiumbilar  och vilka strategiska affärspartners och överenskommelser som är nödvändiga för att växa som elbilsföretag. O'Connell ska också bidra med kunskap om självkörande bilar och olika regel- och lagprocesser som omger den teknologin.

Volvo Cars styrelse består från och med i dag av: Li Shfu (ordförande), Lone Fönns Schröder (vice ordförande), Håkan Samuelsson (vd), Daniel Li, Winfried Vahland, Betsy Atkins, Tom Johnstone, Michael Jackson, Jim Zhang, Jonas Samuelsson, Lila Tretikov och Diarmuid O'Connell. Fackets representanter är just nu Glenn Bergström, Jörgen Olsson och Marko Peltonen.