Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Volvo-chefen om elbilar 2030: ”Det finns inga om och men”

Jim Rowan tillträdde som Volvo-chef i mars. Nu talar han ut om företagets helhjärtade satsning på att bli en renodlad elbilstillverkare.

Den nytillträdde Volvo-chefen Jim Rowan talar ut om bolagets utmaningar i en intervju i branschtidningen Automotive News. Bland annat understryker Jim Rowan kompromisslösheten i Volvos satsning på att enbart tillverka elbilar 2030. 

”Vi bestämde oss för ett ambitiöst mål och när du gör det så säger du att det inte finns några om eller men. Det är vår färdriktning. Det betyder att alla vi anställer, alla investeringsbeslut vi tar, alla designval vi gör för våra bilar är riktade för att nå den strategin. …. Däremot tror jag några konkurrenter fortfarande försöker komma underfund med hur snabbt de kan ställa om och om de kan rida på två hästar samtidigt. Vi har inte den tveksamheten. Det kan jag känna i organisationen. Folk förstår vart vi är på väg. ” 

Utan att nämna Mercedes menade Rowan förmodligen den tyska lyxbilstillverkaren. Mercedes-chefen Ola Källenius har tidigare sagt att man till 2030 kommer att sälja enbart laddhybrider och elbilar ”på de marknader där det är möjligt”. I USA kommer man troligen att sälja en relativt stor andel bensindrivna bilar, enligt Mercedes 50 procent.

I intervjun talar Rowan starkt för renodlade elbilar och framhåller att marknaden nu har börjat svänga, framför allt i Europa.

LÄS MER: Volvo Cars investerar i snabb laddteknik

”Jag tror att inställningen hos konsumenter (i Europa) är mer progressiv till renodlade elbilar jämfört med andra delar av världen. Men detta mindset-skifte kommer att accelerera globalt eftersom elbilarna inte bara är bra för miljön, tekniken bjuder också en trevlig körupplevelse.” säger Jim Rowan till Automotive News.  

På frågan om halvledarkrisen håller på att gå över är Jim Rowan svagt optimistisk.

”Det är svårt att säga eftersom olika tillverkare i bilindustrin använder olika halvledare och olika leverantörer. Det som är ett problem för ett bolag är bra för ett annat bolag. Vi har ett några förbättringar de senaste veckorna och förväntar oss mer förbättringar mot slutet av det andra kvartalet” säger Jim Rowan.