Volvo Cars har drabbats av en hackerattack och en organisation som säger sig ligga bakom attacken har kontaktat företaget. Foto: Volvo Cars & Shutterstock

Volvo drabbat av hackerattack – information stulen

Volvo Cars drabbades under fredagseftermiddag av en hackerattack.

Enligt Volvo Cars har attacken identifierats och stoppats men information från utvecklingsavdelningen har stulits.

Det ska dock inte vara någon fara för de som äger en Volvo-bil.

– Det är en väldigt allvarlig incident, säger Magnus Holst, talesperson på Volvo Cars informationsavdelning.

Efter attacker på bland annat Coops kassasystem tidigare i år var det nu Volvo Cars som drabbades av en hackerattack. Volvos datasäkerhetsavdelning upptäckte attacken under fredagseftermiddagen och ska, enligt uppgifter från Volvo, ha lyckats stoppa attacken.

– Det var en filserver på vår utvecklingsavdelning som attackerades och de kom åt information. Men informationen finns kvar hos oss. En organisation har kontaktat oss och de säger att de ligger bakom attacken, men vi vet ännu inte om det stämmer, säger Magnus Holst, talesperson på Volvo Cars.

Volvo Cars har meddelat berörda myndigheter om intrånget och arbetar med att försöka identifiera tjuvarna och ta reda på exakt vilken information de kan ha kommit över eller haft tillgång till under en kort period. 

Inte drabbat bilägare

– Vår IT-avdelning och utomstående specialister jobbar med att utreda intrånget. Vår utredning kommer att gå till botten med omfattningen av intrånget och ta reda på vad som hänt.

Volvo Cars meddelar att det inte ska finnas någon anledning till oro för de som äger en Volvo-bil. Flera av de nya bilar som säljs från Volvo har uppkopplade och sammankopplade med Volvo Cars databas och informationssystem. Precis som flera andra tillverkare arbetar Volvo Cars med uppdateringar av bilar över internet men de delarna i verksamheten ska alltså inte vara hotade.

– Vad vår utredning visat så här långt så ska attacken inte ha nått någon typ av information som rör vår kunddatabas eller någon information som rör säkerheten i våra bilar.

Har det här hänt er tidigare?

– Företag av Volvos storlek utsätts för sånt här, det är inte unikt. Men det är en väldigt allvarlig incident.