Volvo får miljonböter av USA

Volvo PV har gått med på att betala motsvarande 10,4 miljoner kronor efter att ha underlåtit att rapportera säkerhetsbrister på sina bilar till amerikanska myndigheten NHTSA.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten National Highway Traffic Safety Administriation, NHTSA, tillsatte en utredning i januari 2011 för att undersöka om Volvo brutit mot lagen när man dröjde med att rapportera insex återkallelser under 2010 och en under 2012.

Enligt amerikansk lag måste biltillverkare underrätta den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA,om defekter inom fem arbetsdagar och återkalla bilarna omedelbart, en tidsram man anser att Volvo inte har följt.

 Men hos Volvo håller man inte med om NHTSA:s bedömning.

 – Vi har inte samma syn på det här, men vi har gjort en överenskommelse så då anser vi det vara avslutat. Vi vill inte gå in på synpunkter och detaljer men amerikanska myndigheter är väldigt strikta, säger Per-Åke Fröberg, talesperson Volvo PV till teknikensvarld.se.

 Som en del i uppgörelsen lovar Volvo att ändra sina rutiner för att framöver rapportera fel och brister i tid till amerikanska myndigheter och sina kunder.

 – Vi behöver se till att bli lite snabbare och förstå hur den amerikanska säkerhetsmyndigheten vill ha sin rapportering och sedan anpassa oss efter det.

 Återkallelserna gällde totalt 32 000 bilar av modellerna S60, XC60, S80, XC70, V50, S40N och C30. Bilarna återkallades i omgångar mellan 2010 och 2012. Enligt Volvo har inga olyckor skett till följd av säkerhetsbristerna.