Volvo förnekar anklagelser om fusk

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson tillbakavisar anklagelserna från återförsäljaren i Hawaii om att det ska ha förekommit fusk med företagets säljsiffror i USA.

Magnus Kvandal

Med färska siffror redovisar Volvo rekordförsäljning. Under 2016 ökade den med sex procent till 534 332 sålda bilar. 155 003 av dem såldes under det fjärde kvartalet. Samtidigt befinner sig Volvo i blåsväder, efter att Volvos återförsäljare på Hawaii stämt företaget för att ha blåst upp just försäljningssiffrorna – i hela USA. Det ska de ha gjort genom att redovisa leveranser till återförsäljare som försäljning till slutkund, ett fenomen som på fackspråk kallas punching.

Enligt stämningsansökan ska Volvo också ha erbjudit återförsäljarna pengar för att registrera bilar som demoexemplar, skriver Svenska Dagbladet. Fem dagar efter att stämningsansökan lämnades in kom försäljningssiffrorna för januari 2017. De visade på ett försäljningsras på över 18 procent i USA, medan försäljningen globalt ökade.

– Vi tror att nedgången i säljsiffrorna kan ha varit ett resultat av vår stämning, säger Volvo Hawaiis vd Mike Fedotov till Svenska Dagbladet.

Men Volvo förnekar att det skulle finnas något samband, och vd:n Håkan Samuelsson förnekar alla anklagelser från återförsäljaren på Hawaii.

– Vi har inga system som skulle uppmuntra till uppblåsta försäljningsvolymer. Vi stöttar våra återförsäljare med det antal demobilar som behövs och de försäljningsvolymer som återförsäljarna rapporterar in representerar försäljning till kund, säger han till TT.

Han berättar också att Volvo har en laglig dispyt med återförsäljaren i Honolulu, och därför inte kan kommentera vidare.

Samtidigt ligger stämningsansökan mot Volvo Cars kvar.

LÄS OCKSÅ: Volvo gjorde jättevinst 2016