Volvo fyller 85 år

För 85 år sedan, den 14 april 1927, rullade Volvos första bil ut ur fabriken i Göteborg. Se vårt bildspel med Volvo-vagnar vi minns.

Klockan tio på morgonen den 14 april 1927 körde den första Volvon ut genom fabriksportarna i händerna på försäljningschef Hilmer Johansson. Modellen hette Volvo ÖV4, eller Öppen Vagn 4, och kom att kallas Jakob efter att den första av förseriebilarna blev färdigställd på Jakob-dagen den 25 juli året dessförinnan.

 Bakom satsningen stod industriföretaget SKF och som VD för det nystartade dotterbolaget Volvo tillsattes Assar Gabrielsson, som då var försäljningschef på SKF. Bakgrunden i svensk stålindustri reflekteras även i järntecknet i Volvo-logotypen. Lastbilstillverkningen var från början den mest lönsamma delen av verksamheten, men det tippade över till personvagnar i och med lanseringen av folkhemsbilen Volvo PV 444 1947.

 På 1970-talet tog man över holländska DAF, vilket ledde till bland andra Volvo 66 och Volvo 340. 1999 sålde Volvokoncernen av Volvo Personvagnar till Ford som i sviterna av finanskrisen sålde Volvo PV vidare till kinesiska Geely 2010.

 Om detta och mycket mer kan du läsa i Teknikens Världs specialtidning Stora Guiden om Volvo. Där kan du dessutom läsa om alla bilar i bildspelet nedan.