Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo gasar sig ur krisen – satsar 73 miljarder

I dag höll Volvo Personvagnars nye vd Håkan Samuelsson presskonferens för att berätta om företagets miljardsatsningar som ska få dem att stå rustade för framtiden. En framtid med Sverige som bas.

I oktober tog Håkan Samuelsson över som vd för Volvo Personvagnar efter att Stefan Jacoby fått gå på grund av olönsamhet. Genast började det snackas om oro och tvivel på Volvos framtid, snack som nye vd:n nu vill slå hål på då förmiddagens presskonferens i Göteborg innehöll företagets framtidsvisioner och satsningar.

 Håkan Samuelsson pratade gott om Stefan Jacoby och hans passion för bilar och poängterade att Volvo vill fortsätta på inslagen väg, bland annat den om premium.

 Just nu råder det ekonomisk kris i Europa och Volvo har backat en hel del vilket lett till friställande av personal och neddragen produktion. Men Håkan Samuelsson ser ändå positivt på framtiden och den satsning som hans företag nu sjösätter kan räknas som en av de större industriella satsningarna någonsin i Sverige.

 Volvo Personvagnar ska investera drygt 73 miljarder kronor till och med 2015 varav nästan hälften hamnar i Sverige. En stor del av satsningen är den nya karossfabriken i Torslanda som ska stå färdig mot slutet av 2013. Men satsningar görs även i karossfabriken i Olofström och i motorfabriken i Skövde, så att de står rustade inför kommande bilmodeller och nya motorer.

 Den största delen av miljardinvesteringarna går ut på att färdigställa och sjösätta SPA- och VEA-programmen, det vill säga Volvos nya plattforms- och motorprogram.

 SPA står för Scalable Product Architechture och är motsvarigheten till Volkswagens MQB-plattform. En skalbar plattform som kan användas till flera olika bilmodeller av olika storlek. Det för fördelar med sig, inte minst produktionskostnaderna som sänks.

 VEA står för Volvo Engine Architechture och är Volvos syn på kommande generation motorer – liten cylindervolym och fyra cylindrar, alla med låg förbrukning som signum.

 Håkan Samuelsson tog upp oron som många svenskar har, att Volvo är på väg att flytta till Kina. Han menar att med så många miljarder som nu investeras i Sverige borde alla farhågor kring en Kina-flytt vara borta.

 – Våra investeringar är ett bevis på vår beslutsamhet att stärka företagets position som ett svenskt bilmärke med en unik attraktionskraft på en global marknad, säger Håkan Samuelsson.

 Peter Mertens, Volovs utvecklingschef, fanns också på presskonferensen och betonade Volvo satsning som ett led i att bli självständigt.

 – SPA gör oss tekniskt självständiga, helt utan koppling till vår tidigare ägare. Den nya arkitekturen täcker in cirka två tredjedelar av vår totala försäljningsvolym. Med cirka 40 procent av alla detaljer gemensamma för alla bilmodeller, oavsett storlek, vinner vi en skalekonomi som ökar vår konkurrenskraft. Med mindre kostnader för utveckling och anpassning av detaljer som kan vara gemensamma för alla våra modeller blir det mer utrymme för satsningar på individuella detaljer som är viktiga för kunderna.

 Volvo står alltså inför en stor utmaning de närmaste åren. I den utmaningen ligger nya generationerna av XC90 och V70 som står näst på tur. Två oerhört viktiga bilmodeller för den svenska biltillverkaren. Först ut är XC90 som kommer mot slutet av 2014.