Volvo ger bort teknik till Geely

Teknik som är på väg att fasas ut hos Volvo Personvagnar får fortsatt liv i händerna på Geely, enligt ett nyligen tecknat avtal parterna emellan.

Det är Geely som meddelar att de tillsammans med Volvo Personvagnar tecknat tre avtal rörande ”teknologiskt samarbete”. De innebär att det kinesiska märket får tillgång till teknik som Volvo planerar att fasa ut de närmaste åren. Tekniken det handlar om är system för att rena kupéluften, säkerhetsteknik och grundläggande plattformsteknik för en mellanklassmodell. Vilken det handlar om avslöjas dock inte, men det går naturligtvis att spekulera om C30/S40/V50-tekniken.

 Geely poängterar att det handlar om synergier i teknikdelning, något som kommer att stärka de på hemmaplan i Kina. De säger själva att Volvo är marknadsledande när det kommer till flera olika tekniker som är värdefulla för Geely när de vill utveckla sina egna modeller. Geely nämner också att Volvo gynnas av samarbetet genom kostnadsbesparingar i Kina.

Teknikutbyten är inget nytt för Volvo. Tidigare har Volvo lovat bort utgående XC90 till Geelysom planeras lanseras under ett nytt kinesiskt bilmärke. Det ska bli mer exklusivt än dagens Geely-modeller, men ändå billigare än Volvo.