Volvo gjorde jättevinst under 2016

Inte bara försäljningsrekord, under 2016 såg Volvo Cars även rörelsevinsten öka rejält. Elva miljarder kronor innebär en ökning med hela 66 procent jämfört med året innan.

Det går bra för Volvo. I fjol sålde de 534 332 bilar världen över vilket är en rekordnotering för företaget och i går meddelades det att antalet anställda måste utökas för att produktionstakten måste lira med efterfrågan. Men framgångarna tar inte slut där, i dag redovisar Volvo Cars det finansiella resultatet för 2016 och det är verkligen munter läsning för Volvo-ledningen och alla anställda – och över huvud taget för svensk bilindustri.

Rörelsevinsten under 2016 uppgick till drygt elva miljarder kronor. Det kan jämföras med 2015 som registrerade en vinst om 6,6 miljarder kronor. Ökningen från år till år uppgår alltså till drygt 66 procent.

Samtidigt ökade nettointäkten med drygt tio procent från 2015 års 164 miljarder till 2016 års 180,7 miljarder kronor. Rörelsevinstmarginalen förbättrades med 2,1 procentenheter från fyra till 6,1 procent.

Siffrorna betyder att Volvo för tillfället befinner sig på rätt spår med stora omorganisationer och inte minst nya modellserier. Det ska tilläggas att rekordförsäljningen och rekordvinsten kom under ett år då två storsäljare, S90 och V90, inte riktigt ännu fått fotfäste i försäljningsstatistiken.

Framöver kommer Volvo, med start i år, att presentera nya 40- och 60-serierna och om ungefär ett år invigs nya fabriken i USA. Mycket står på spel, men det finns alltså än mer att vinna om korten spelas rätt. Volvo har som mål att om tre år sälja 800 000 bilar årligen.

– Volvo går från styrka till styrka. De nya modellerna är framgångsrika, försäljningen ligger på rekordnivå och vinsten har ökat väsentligt, ett resultat av alla våra anställdas insats. Med dessa prestationer i åtanke förutser jag att även 2017 kommer bli ett rekordår vad gäller försäljning, säger Håkan Samuelsson som är biltillverkarens vd och koncernchef.

Smolk i glädjebägaren finns dock. Volvo anklagas som bekant för fusk med försäljningssiffrorna, anklagelser som Volvo tar avstånd från. Det kan du läsa mer om via länken nedan.

LÄS OCKSÅ: Volvo förnekar anklagelser om fusk