Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo har vänt till vinst

Efter 2012 års nollresultat ska Volvo Personvagnar ha visat tydliga svarta siffror förra året. Det säger vd Håkan Samuelsson i en intervju till Reuters.

Även om Volvo Personvagnars försäljning under helåret 2013 inte ökade mer än 1,4 procent (till 427 840 bilar) så ska rörelseresultatet för året vara klart positivt. Det säger företagets vd Håkan Samuelsson i en intervju med nyhetsbyrån Reuters vid bilsalongen i Detroit. ”Vårt mål var att nå break-even,  men jag kan meddela redan nu att vi är tillbaka på positiva siffror, vilket är extremt positivt”, säger Samuelsson.

Det är särskilt andra halvåret 2013 som varit lyckosamt. Volvo redovisade en förlust under första halvåret på drygt en halv miljard kronor, som alltså ätits upp av andra halvåret. Och det är företagets omstrukturering och effektivisering, samt en bättre affär i Kina, som ligger bakom förbättringen.

På den kinesiska marknaden har Volvos försäljningsvolym ökat med 46 procent, till 61 146 exemplar. ”I år kommer fokus att ligga på tillväxt”, säger Samuelsson. Särskilt den amerikanska marknaden ska få ett ökat fokus, under 2013 föll Volvos försäljning i USA med en tiondel.

Till planen för att öka i USA hör bland annat helt nya XC90, som kommer att lanseras på marknaden i början av 2015. Dessutom ska man eventuellt börja exportera bilar tillverkade i Kina till USA, för att komma undan ofördelaktiga kronkurser.

Hela finansiella resultatet för Volvo Personvagnar förväntas presenteras i mars.