Foto: Glenn Lindberg

Volvo hoppar av bilsalongen i Genève

Volvo Cars tunnar ut sin närvaro vid bilsalonger än mer. Nu står det klart att den svenska biltillverkaren inte kommer att finnas i Genève när det i mars nästa år vankas bilsalong.

Beskeden om biltillverkare som skippar bilsalonger står som spön i backen. I några års tid har närvaron blivit allt mer skral, och Volvo var tidigt ute med att de satsar på några få bilsalonger och fokuserar övrig tid på marknadsföring online och andra specialevenemang.

Tidigare i år har vi fått lära oss att Audi, BMW och Mercedes hoppar över bilsalongen i Detroit i januari nästa år, och att Volkswagen gör detsamma med bilsalongen i Paris i oktober i år. För bara en vecka sedan meddelade Fiat Chrysler Automobiles (FCA) att koncernens tre stora märken – Alfa Romeo, Fiat och Jeep – även de hoppar över Parissalongen.

Nu sällar sig Volvo till skaran, även om de redan har tillhört den i flera år. I dag meddelas att bilsalongen i Genève 2019 kommer att äga rum utan att den svenska biltillverkaren är närvarande. Anledningen är att bilsalonger inte längre anses vara de lämpligaste kommunikationskanalerna.

Nya Volvo V60 med Lex Kerssemakers på bilsalongen i Genève tidigare i år. Foto: Mikael Stjerna

– Den pågående förändringen inom bilindustrin skapar en ny publik för Volvo Cars och nya sätt att få produkter ut på marknaden. Automatisk närvaro vid traditionella branschevenemang är inte längre lönsamt, vi måste skräddarsy vår kommunikation baserat på hur alternativen kompletterar våra budskap, timingen och typen av teknik vi presenterar, säger Björn Annwall, Senior Vice President Strategy, Brand & Retail på Volvo Cars.

Volvo utesluter dock inte framtida bilsalonger, men då ser de gärna att dagens format på salongerna förändras.

– Vi förväntar oss att branschevenemang som Genèvesalongen fortsätter att utvecklas och vi kanske kommer tillbaka i framtiden, säger Björn Annwall.

På bilden högst upp ses Volvos hyllade konceptbil Concept Estate som visades på bilsalongen i Genève 2014.