Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo-injektion ger Geely rejäl vinstökning

Kinesiska bilmärket Geely gör som syskonmärket Volvo – går som tåget. Men det hade förmodligen inte sett lika ljust ut utan just Volvo vid sin sida.

128 procent högre vinst. Det var vad kinesiska biltillverkaren Geely såg när de summerade bokslutet för första halvan av 2017 och jämförde med samma period 2016. Vinsten uppgick till motsvarande 5,2 miljarder kronor under de sex månaderna. Därmed går Geely i samma spår som Volvo som under samma period gjorde en bra vinstökning, dock inte i samma procentuella storleksordning som den Volvo registrerade för helåret 2016.

Under perioden januari till och med juli ökade Geely sin bilförsäljning i hemlandet Kina med hela 89 procent. En av de främsta anledningarna till denna skjuts uppåt i försäljningen anser man vara Volvos inblandning i företaget. Geely, som tidigare ansågs vara ett lite av ett lågkvalitetsmärke som gärna kopierade andra märkens former, har fått in Volvo-teknik och -tänk i modellerna. Dessutom har formgivningen förbättrats avsevärt tack vare att Volvos tidigare designchef Peter Horbury numera basar över Geelys design. Och mer Volvo ska det bli i Geelys bilar framöver – även motorer.

Zhejiang Geely Holding Group heter moderbolaget som äger Geely och Volvo samt en drös andra företag, så som nystartade Lynk & Co, London Taxi Company, Lotus, Proton – och så klart ombildade Polestar.

På bilden ovan ses Geelys modell GC9 som även går under namn som Borui och Emgrand.