Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alexander Geiger / Volvo Cars

Volvo investerar i mega-press

Tesla har revolutionerat biltillverkningen genom att använda enorma pressgjutningsmaskiner. Nu följer Volvo efter och investerar i liknande teknik. 

Volvo Cars ska uppdatera fabriken i Torslanda med två nya jättepressar för att pressgjuta stora, strukturella aluminiumkomponenter till sina bilar, rapporterar Automotive News Europe. Det här är en förhållandevis ny teknik, där Tesla har gått i bräschen med sina så kallade Giga-pressar från det kinesiskt ägda, italienska bolaget Idra. 

Medan Idra lanserade sin Giga-press 2019 köper Volvo in sina pressar från schweiziska Bühler, vars så kallade ”mega casting”, eller megagjutningsteknik, lanserades 2021. Principen är i huvudsak den samma: teknik som möjliggör pressgjutning av stora aluminiumkomponenter. 

Tesla använder sina pressar för att gjuta i princip hela underredet i ett par stora stycken och det väntas att Volvo kommer att göra någonting liknande. Bühler uppskattar att deras megacasting kan minska komplexiteten i produktionen genom att 70–100 komponenter kan ersättas med en enda pressgjuten del. 

Övergången till megacasting är ”det största teknikskiftet sedan vi bytte från trä till stål” för att tillverka bilkarosser, sade Mikael Fermér, solution architect vehicle platform på Volvo Cars, till Automotive News Europe förra året.