Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo inviger sin USA-fabrik – i höst startar tillverkningen

Det är inte bara nya Volvo S60 som har premiär i dag, även Volvos nya fabrik i USA invigs denna dag, nästan tre år efter första spadtaget.

Volvo kan numera stoltsera med inte mindre än tio* fabriker runt om i världen. I dag invigs nämligen företagets första fabrik på amerikansk mark, en fabrik som vi rapporterade om redan i början av 2015 och som började byggas under hösten samma år.

Att Volvo nu har produktion utspridd världen över beror deras tillverkningsstrategi kallad ”Bygg där du säljer”. Bilarna som ska byggas i USA-fabriken ska mycket riktigt säljas i USA, men även utanför landets gränser, bland annat Europa. Den som vill köra nya S60 får alltså köra en importerad bil, men det är inget unikt då exempelvis V40 eller sprillans nya XC40 även de är importerade från Belgien.

– Anläggningen i Charleston etablerar USA som vår tredje hemmamarknad. Sedansegmentet och SPA-plattformens bevisade förmåga att öka lönsamheten erbjuder betydande tillväxtmöjligheter för Volvo Cars i USA och globalt, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

SE MER: Världspremiären av nya S60 live!

Nya Volvo S60 står redo att avtäckas senare i dag i nya fabriken i USA.

Volvo investerar närmare 9,8 miljarder kronor för att få igång tillverkning i USA. Inom några år ska fabriken i Charleston, distriktshuvudstad i South Carolina, ha skapat omkring 4 000 arbetstillfällen varav 1 500 av dessa kommer att anställas vid slutet av 2018.

– Det är stort att vi inviger vår första amerikanska fabrik. Vår amerikanska verksamhet går bra, våra bilar har vunnit prestigefyllda utmärkelser och den nya anläggningen i South Carolina kommer att bli en stor tillgång för såväl Volvo Cars som för lokalsamhället, säger Anders Gustafsson, vd för Volvo Car USA.

Montering vid bandet i Volvos nya fabrik i Charleston i South Carolina, USA.

USA-fabriken upptar mark som omfattar 645 hektar (6,45 miljoner kvadratmeter) varav själva byggnaderna utgör 21,4 hektar (214 000 kvadratmeter). Högsta produktionskapacitet ligger på 150 000 bilar om året, en siffra som inte uppnås direkt vid tillverkningsstarten av nya S60 i höst. Först när nya XC90 börjar byggas i fabriken 2021 når man full produktionsvolym.

* Volvo Cars har i dag en bilfabrik i USA, två bilfabriker och en motorfabrik i Europa, tre bilfabriker och en motorfabrik i Kina samt två monteringsfabriker i Indien och Malaysia. Vissa av fabrikerna drivs inte helt och hållet i Volvos regi utan tillsammans med moderbolaget Geely och systerbolaget Lynk & Co. Snart finns det ytterligare en fabrik i Kina, men den kommer att drivas av Polestar.