Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Volvo kapar jobb i globalt sparpaket

Volvo kapar tio procent av tjänstemannastyrkan i USA och Kanada. Ett steg i ledet att minska utgifterna på en global skala.

I början av maj i år meddelade Volvo Cars att man säger upp 1 300 anställda i Sverige. Ett av de första stegen i nye vd:n Jim Rowans globala sparpaket. Enligt Rowan ska Volvo bli mer kostnadsmedvetna och omställningen till enbart elbilar från 2030 är inte billig.

Därför meddelar Volvo nu att man säger upp tio procent av tjänstemännen i både USA och Kanada. Bland annat ska det röra sig om rena uppsägningar eller erbjudan om förtida pension.

Omstruktureringen av anläggningarna i USA och Kanada är en del av det globala initiativet att dra ner på kostnader, effektivisera och ställa om arbetsstyrkan. En satsning som kostar cirka 88 miljoner dollar, 975 miljoner kronor.
Enligt uppgifter till Automotive News ska antalet anställda vid anläggningarna i Silicon Valley, och designcentret i Camarillo, södra Kalifornien, ha kapats med så mycket som 75 procent.
– Det är inte så mycket ett kostnadsbesparingsprogram, snarare en omställning till en mer kostnadsmedveten kultur, säger Jim Rowan till Automotive News. Något som han tror kommer gynna dem i det långa loppet.
– Vi kommer inte att minska investeringar som hjälper vår omvandling. Vi försöker se till att organisationen är optimerad för att fortsätta våra tillväxtplaner mot framtiden, se till att Volvo fokuserar kapitalet på rätt områden, säger Jim Rowan.

MISSA INTE: Årets häftigaste trackday i helgen