Foto: Patrik Lindgren

Volvo och Daimler planerar gemensam utveckling av motorer

Tysk media rapporterar att Daimler och Volvo Cars har inlett samtal om att tillsammans utveckla förbränningsmotorer.

Allt fler biltillverkare söker nya samarbeten för att sänka kostnader, exempelvis har Volkswagen bjudit ut sin elbilsplattform. Ford nappade.

Nu uppges tyska Daimler AG och svenska Volvo Cars ha inlett samtal om gemensamt utveckla förbränningsmotorer. Det uppger Automobilwoche.

Att Daimler och Volvo uppges närma varandra är inte helt otänkbart. Geely, som sedan 2010 äger Volvo Cars, äger som bekant också 9,7 procent av Daimler vilket gör dem till den enskilt största Daimler-ägaren. Det var i början av 2018 som Geely köpte Daimler-aktier via det Hongkong-baserade företaget Tenaciou3 Prospect Investment Limited.

Automobilwoche har via en chef på Volvo fått bekräftat att samtal har inletts, men att det inte finns några konkreta planer. En Volvo-talesperson dementerade inte uppgifterna för den tyska branschtidningen, snarare bekräftades de genom att personen förklarade att det är för tidigt att prata om några handfasta projekt.

I början av oktober i fjol meddelade Volvo Cars och Zhejiang Geely Holding Group att kommande generations förbrännings- och hybridmotorer ska utvecklas i ett nytt gemensamt men ändå fristående bolag. Det sägs ge Volvo möjlighet att fullt ut fokusera på utvecklingen av elektriska drivlinor.

Enligt Automobilwoche ska detta nya bolag inleda sin verksamhet under mars månad i år.

Sannolikt är det någonstans i denna satsning som Daimler kommer med i bilden.

Geely och Daimler samarbetar redan, bland annat gick Geely i fjol in som hälftenägare i Daimler-ägda Smart och ett nytt joint venture-bolag ska utveckla nästa generations Smart-bilar som blir elektriska. Produktionen planeras till 2022 och ska äga rum i Kina.