Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BLR-fotograferna AB

Volvo och Geely ska utveckla ny plattform i Göteborg

Volvo och Geely ska gemensamt utveckla en ny småbilsplattform. Plattformen som ska bilda grund för kommande Volvo- och Geely-bilar ska utvecklas i ett nytt forskningscenter i Göteborg under ledning av en tidigare Saab-chef.

Nya V40 har inte funnits länge men Volvo jobbar förstås redan på dess ersättare. Det har spekulerats en hel del i huruvida Volvo ska samarbeta med en annan biltillverkare eller inte kring nästa plattformsgeneration men nu är det bestämt att det inte blir så. Nästa V40 kommer att byggas på en helt ny, modulär plattform och den ska utvecklas i Göteborg. Volvo och Geely presenterar i dag nyheten att ett nytt, gemensamt Forsknings- och utvecklingscenter ska etableras i Göteborg.

 Den modulära plattformen och övriga komponenter för bilar i C-segmentet ska inte bara hamna i Volvo-bilar, Geely har flera produktlanseringar som ligger närmare i framtiden och dessa kommer säkerligen att använda tekniken som utvecklas i det nya FoU-centret.

 – En internationell grupp har fått i uppdrag att ta den märkesövergripande modulära strategin till en ny nivå. Strategin ska leverera allt det som ett varumärke som Volvo behöver för att växa inom det globala segmentet för exklusiva personbilar. Geely ska uppfylla de krav som ställs av högvolymsegmentet i Kina och på utvalda internationella marknader. Detta kräver en annan teknisk nivå, säger Geelys styrelseordförande Li Shufu.

 Det nya centret ska etableras i Lindholmen Science Park och ha cirka 200 heltidsanställda ingenjörer från Sverige och Kina. Rekryteringar pågår just nu och arbetet ska vara i full gång vid slutet av året. Chef blir Mats Fägerhag som tidigare har varit bland annat teknisk utvecklingschef på Saab Automobile och lett GM Europas fordonssystemutveckling i Frankfurt. Fägerhag har arbetat för Volvo sedan februari 2012.

– Den modulära konstruktionen tillåter att flera olika fordonsplattformar utvecklas från samma grundläggande arkitektur vilket gör det möjligt för båda märkena att utveckla skräddarsydda lösningar. Detta kommer att bli ett mönsterprojekt som visar möjligheterna till samarbete mellan en exklusiv biltillverkare i västvärlden och ett blomstrande kinesiskt bilföretag, säger Mats Fägerhag.