Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo och Lotus blir syskonmärken!

För några månader sedan spekulerade vi i det, nu är det klart. Volvo och sportbilstillverkaren Lotus blir syskonmärken då Geely köper majoriteten av aktierna i den brittiska biltillverkaren. Dessutom köper de en stor andel av malaysiska biltillverkaren Proton.

Malaysiska Proton har gått på knäna ett längre tag och har sedan i fjol undersökt marknaden för att hitta samarbetspartners samt köpare till brittiska sportbilstillverkaren Lotus som varit en del av Proton sedan 1996. Renault, PSA och Suzuki sades från början vara intresserade av Lotus men i början av året stod det klart att kinesiska biltillverkaren Zheijang Geely Holding visade intresse.

I dag, onsdagen den 24 maj, meddelar Geely att de köper 49,9 procent av aktierna i malaysiska Proton samt 51 procent av Lotus Cars. Säljare är ett konsortium vid namn DRB-Hicom.

I och med att Geely sedan 2010 äger Volvo Cars innebär det att Volvo och Lotus blir syskonmärken inom samma fordonskoncern.

Geely skriver i ett uttalande:

”Avtalet ligger till grund för ett bredare ramverk för Geely Holding, Proton och Lotus för att undersöka gemensamma synergier inom områden som forskning och utveckling, tillverkning och närvaro på marknaden.”

Vidare skriver de att deras avsikt med köpet är att göra Proton till Malaysias mest konkurrenskraftiga varumärke och ett ledande märke i Sydostasien.

Geelys ekonomichef Daniel Donghui Li säger att hans företag sträver efter att släppa ut Lotus fulla potential genom att ta märken in i en ny fas av utveckling genom att expandera och påskynda introduktionen av nya produkter och tekniker.

Proton har två malaysiska fabriker som har en kapacitet på 400 000 bilar årligen men som i nuläget ligger långt ifrån den siffran. Under 1990-talet hade Proton 73 procent av den inhemska marknaden, i dag ligger andelen på 15 procent.