Volvo och Lotus kan bli syskonmärken

PSA är i köpartagen. Såväl Opel som Proton är av intresse, men inte Proton-ägda Lotus – som Volvos kinesiska ägare Geely däremot kan tänka sig att köpa.

Nyligen kunde vi berätta att PSA-koncernen visat intresse för att köpa Opel från General Motors. Det hindrar dem inte från att samtidigt vilja lägga rabarber på Proton, ett rykte vi skrev om redan i höstas. Man har bekräftat att en dialog förs med de malaysiska företaget men vill inte gå in i detaljer.

Anledningen är att man vill stärka sin position i sydöstra Asien. Dels för att bygga egna bilar men även för att få fart på Protons tillverkning som dalat betänkligt sedan 1990-talet. Ambitionen är att höja produktionen från dagens 150 000 fordon per år till två miljoner.

Vad PSA inte är intresserade av är Proton-ägda Lotus, som däremot kinesiska Geely har visat intresse för. Den brittiska tillverkaren hade under november 2016 för första gången på nästa 20 år plus på kontot och hyser stora förhoppningar på nya modellen Elise som ska debutera 2020.

Geely äger sedan 2010 Volvo och om affären med Proton går igenom blir alltså Volvo och en brittisk sportbilstillverkare koncernkollegor. Det är inte första gången. När Volvo 1999 till 2010 ägdes av Ford delade man tak med såväl Jaguar som Aston Martin, märken som i dag ägs av indiska Tata samt en drös investerare med Prestige Motor Holdings i spetsen.

Sveriges och Lotus vägar har korsats tidigare då Saab och den brittiska tillverkaren åren 1990 till 1993 samtidigt ägdes av General Motors. Vill man gräva än längre bak i historien och hitta kopplingar i ämnet hittar vi samarbeten mellan Volvo och Jensen samt Saab och Triumph.

Lotus är dock inte bara tillverkare av sportbilar utan utgörs även av avdelningen Lotus Engineering som utvecklar bilar och teknik för tredje part. Kanske är det främst denna bit som kineserna är intresserade av.