Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Northvolt & Teknikens Värld

Volvo och Northvolt i samarbete kring ny utbildning i batteriteknik

I höst startar Nordens första masterutbildning i avancerad batteriteknik på Uppsala universitet. I utbildningens programråd finns personer från Volvo Cars och Northvolt representerade.

Övergången till ett hållbart samhälle kräver effektiva batterier, bland annat för att driva framtidens elfordon. Uppsala universitet vill bidra till den utvecklingen och har därför startat Nordens första utbildning i batteriteknik och energilagring.

Det är en mastersutbildning på två år som kommer ha plats för 30 studenter som har minst tre års tidigare utbildning i kemi eller kemiteknik. Framöver hoppas man kunna utöka antalet platser.

Utbildningen har två grenar, en med fokus på materialteknik och tillverkning av batterier och en med fokus på integrering av batterierna i produkter och system.

LÄS OCKSÅ: Northvolt har tillverkat första battericellen i Skellefteå-fabriken 

Uppsala universitet har en av Europas största utbildnings- och forskningsanläggningar för grundvetenskap och utveckling av batterier. De har dessutom nära band till globala industriproducenter och användare av batterier, bland annat Volvo Cars och Northvolt som varit med i uppbyggandet av utbildningen.

– Den här typen av utbildning är extremt viktig för oss, och för att branschen ska kunna växa framöver, säger Katarina Borstedt, ansvarig för Northvolts kompetensförsörjning, till sajten nyteknik.se.

Det är inte första gången dessa två företag samarbetar, nyligen berättade vi till exempel om ett annat utvecklingsprojekt som de startat.

Förhoppningen med den nya masterutbildningen är att fler ska få den kompetens som branschen skriker efter. Egentligen behöver tusentals batteriexperter utbildas i Europa årligen, menar utbildningens initiativtagare.