Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Volvo öppnar teknikcenter i Polen

Volvo Cars satsar stort på mjukvaruutveckling, och det görs i Polens näst största stad Krakow. Där ska ett nytt teknikcenter med 500-600 anställda utveckla företagets mjukvara.

Volvo Cars meddelar att man öppnar ett teknikcenter i polska Krakow. Där ska ny mjukvara till företagets kommande elbilar utvecklas. Teknikcentret ska vara i gång redan mot slutet av 2023 och om två år räknar Volvo med att man sysselsätter 500-600 anställda i Krakow som ska arbeta med mjukvara inom områden som säkerhetsteknik, förarassistans och autonom körning. Det ska också läggas fokus på uppkoppling av framtidens bilar.

Krakow blir det tredje nya teknikcentret som Volvo öppnar inom loppet av ett år. Sedan tidigare finns ett i Sverige och ett i Indien. Satsningen på mjukvara ses som Volvo Cars vd Jim Rowans initiativ och han säger till branschtidningen Automotive News att Krakow valdes framför ett dussin andra städer eftersom staden har en ”växande mjukvaruscen”.

LÄS MER: Volvos vd: Självkörande bilar långt bort

Volvo söker främst mjukvaruingenjörer till centret i Krakow och enligt Jim Rowan ska den nya satsningen inte innebära att några arbetstillfällen försvinner från Sverige.

– Det här handlar inte om att ersätta något, utan att komplettera med verksamheter i andra delar av världen. Vi behöver förbereda företaget för framtiden och se till att vi kan fortsätta växa. För att göra det måste vi hitta rätt kompetens och rätt kvantitet. Vi tror att vi kan göra det i Polen, säger Volvo Cars vd Jim Rowan till TT.