Volvo överväger tillverkning i Nordamerika

För att inte vara beroende av eurokursen överväger nu Volvo Personvagnar att starta upp en fabrik i USA eller Mexiko. Inom två till tre år ska man ha kommit fram till ett beslut.

Volvo satsar hårt inför framtiden. Om åtta år är tanken att man ska sälja 800000 bilar världen över, varav expansiva Kina står för en stor del och på USA-marknaden tänker man sig 120000 sålda bilar årligen.

 Volvo är just nu i farten med att starta upp fabriker i Kina men även Nordamerika står på önskelistan över tillverkningsplatser. Anledningen är att bilarna Volvo i dag säljer i Nordamerika är tillverkade i Europa. Det gör Volvo väldigt känsligt för svängningar i relationen mellan euron och dollarn. Med amerikaproducerade bilar skulle det problemet vara löst. Man skulle inte riskera att gå back på varje såld bil.

 – Självklart är en av våra svagheter i hög grad beroendet av euron, och vi måste ta dollar/euro-ekvationen i beaktning, säger Volvo Personvagnars vd Stefan Jacoby till branschtidningen Automotive News i dag i samband med bilsalongen i Genève.

 – Vi måste lösa problemet, vi måste lösa den delen av vår strategi, säger han med tillägget att de närmaste två, tre åren går åt för att undersöka tillverkningsmöjligheterna i USA eller Mexiko.

 – Ekonomisk instabilitet är en avgörande faktor.

 Volvo har tidigare i år sträckt ut handen i syfte att få tag i en samarbetspartner vid utveckling av småbilar. Senast i helgen sade sig Fiats vd, Sergio Marchionne, vara öppen för ett partnerskap med Volvo.

 – Jag är intresserad av att snacka med alla som vill snacka med mig.