Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo pausar sammanslagningen med Geely

Volvo Cars rapporterade en brakförlust på närmare en miljard kronor för det första halvåret i år.

Och nu stoppas sammanslagningen med Geely Automobile. Förhandlingarna om hur de två företagen ska slås ihop ska återupptas i höst.

Volvo Cars position inom Geelykoncernen är ett pågående problem. Till en början var det tänkt att Volvo Cars skulle börsnoteras som ett eget aktiebolag men då Geelys grundare och ägare Li Shufu ansåg att aktievärdet sattes för lågt stoppades planerna.

Istället avslöjades det i vintras - strax före coronautbrottet i Kina – att Geely Automobile och Volvo Cars skulle slås samman och först efter det eventuellt börsnoteras. Det inleddes direkt en förhandling om hur företagen skulle organiseras och ledas. Resultatet av förhandlingarna skulle presenteras under hösten 2020.

Men nu kommer ytterligare ett nytt besked från Volvo Cars och Geely.

LÄS MER: Bilbranschen – en komplex värld

I samband med att miljardförlusten presenterades i veckan berättade Volvo Cars att sammanslagningen med Geely Automobile pausats. Anledningen påstås vara att Geely Automobile ska få en egen börsnotering i Shanghai. Därmed avbryts förhandlingarna tills dess att Geely Automobile klarat upp sin eventuella notering.

Geely Automobile är tillsammans med Great Wall Motor Kinas ledande bilföretag och har under våren rapporterat stigande försäljning, trots coronapandemin. I juni ökade försäljningen med 21 procent jämfört med förra året. Lynk & Co ledde försäljningsökningen med en drygt 13 000 sålda bilar, en ökning med 53 procent.

Men Geely Automobile finns trots den här framgången inte med på den lista över tio bilföretag som får ett direkt stöd från den kinesiska staten. Regeringen vill stötta försäljningen av elbilar i vissa regioner och kommer att rabattera de utvalda bilföretagens elbilar kraftigt.

Förutom Volvo Cars och Geely Automotive har Geely Holdings ägare och grundare Li Shufu intressen i Daimler/Mercedes, AB Volvo, Proton, Lotus och flera andra fordonsföretag. Lynk & Co ägs av Geely Holdings och ingår i gruppen Geely Auto Group tillsammans med Proton, Lotus och det nya elbilsmärket Geometry. Volvo Car Group kontrollerar i sin tur varumärkena Volvo och Polestar.