Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Volvo pumpar in pengar i Polestar

Polestar behöver pengar till nya produktlanseringar. Nu får de finansiering i form av lån från sina storägare. 

Elbilstillverkaren Polestar behöver pengar, inte minst för att kunna produktionssätta flera nya modeller under de närmaste åren. Det kostar nämligen att växa och under årets första sex månader gjorde Polestar en förlust på över nio miljarder kronor. Därför skjuter Volvo Cars nu till pengar. Volvo är systermärke till Polestar inom Geely-koncernen och står också som ägare till en stor del av aktierna. 

Pengarna, 800 miljoner dollar eller motsvarande cirka 8,8 miljarder kronor, får Polestar i form av ett lån som skulle komma att kunna omvandlas till aktier i bolaget vid en eventuell framtida nyemission. Lika mycket lånar den andra storägaren i Polestar, Geely-grundaren Li Shufus egna investmentbolag PSD Investment, ut. 

Polestar menar att pengarna, tillsammans med andra planerade finansieringsaktiviteter, skulle ge företaget tillräckliga medel fram till 2023. I planen ingår att lansera tre nya modeller fram till 2026, utöver den nyligen presenterade Polestar 3

– Vi välkomnar det fortsatta stödet från våra större aktieägare, i en tid då kapitalmarknaderna är volatila och oförutsägbara, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar, i ett uttalande. 

Polestar introducerades på den amerikanska Nasdaq-börsen i juni. Sedan dess har kursen fallit med över 50 procent, parallellt med många andra elbilstillverkare som också har fått se sina börsvärden urholkade under året.