Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Volvo säljer utsläppsrätter till Ford

Ford klarar inte EU:s utsläppskrav och köper nu utsläppsrätter från Volvo Cars.

EU:s tuffa avgasregler som gäller från i år har satt käppar i hjulet för vissa biltillverkare samtidigt som andra klarat ett genomsnittligt utsläpp på 95 gram koldioxid per kilometer för sina bilar.

En lösning för dem som inte hunnit med i takten är att köpa utsläppsrätter från de tillverkare som är i hamn, något som måste presenteras innan den 18 november.

Fiat/Chrysler klarar EU-kraven efter att ha köpt utsläppsrätter av Tesla. Renault räknar samman sina utsläpp med koncernkollegerna Nissan och Mitsubishi men kommer troligen hjälpa Mercedes i en form av utsläppspool. Kinesiska SAIC väntas hjälpa Volkswagen Group att klara kraven för att slippa böter.

Vi har tidigare skrivit om att Volvo hör till de som klarar gränsen tack vare sin satsning på laddhybrider. De är det enda etablerade bilmärket som erbjuder tekniken till samtliga sina modeller. Nu är det officiellt att man kommer att sälja utsläppsrätter till Ford, som tidigare flaggat för åtgärden efter problemen med märkets laddhybrider, och eventuellt fler biltillverkare. Några belopp nämns inte men pengarna ska hjälpa Volvo att bli ett klimatneutralt företag 2040.

Till 2025 siktar Volvo på att hälften av de sålda bilarna ska ha enbart eldrift och resten utgöras av hybrider.