Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo ska bygga Lynk & Co-bilarna i sin Belgien-fabrik

I dag tillkännager Volvo att man upplåter plats åt syskonmärket Lynk & Co i sin fabrik i belgiska Gent.

Det kommer att bli tajt i Volvo Cars fabrik i Gent, Belgien. För tillfället tillverkas XC40, V40, V40 Cross Country och S60 i fabriken (flera av dem utgår dock snart), och snart är det dags för nya V60 att börja produceras där. Men det är inte allt. Nu visar det sig att även Lynk & Cos bilar ska tillverkas där, som än så länge bara utgörs av modellen 01 (02 gör entré senare i dag).

Lynck & Co är Geely-gruppens färskaste varumärke som drogs igång för snart tre år sedan och som i fjol marknadslanserade sin första modell, ovan nämnda 01. Den kinesiska biltillverkaren med svensk teknik (CMA-plattformen, dvs samma som XC40) är alltså syskonmärke med Volvo som dessutom har en 30-procentig ägarandel i det nya företaget som nästa år ska etablera sig i Europa.

– Vi ser en stor potential för detta nya varumärke när det nu tar sig in på den europeiska marknaden, och vi är glada över att kunna stödja Lynk & Co genom Volvos tekniska och industriella expertis, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Volvo nämner i dagens pressmeddelande att gemensam produktion har positiva effekter på kostnadsnivåer, sysselsättning, produktionsvolymer och andra stordriftsfördelar som är kopplade framför allt till CMA-plattformen.

– Vår fabrik i Gent är en av de mest effektiva bilfabrikerna i Europa med mycket kompetent personal. Lynk & Cos beslut att välja Gent för sin tillverkning i Europa visar på den höga nivån på kvalitetskontrollerna som ligger till grund för Volvos globala tillverkningsstrategi, säger Javier Varela, senior vice president för tillverkning och logistik på Volvo Cars.

Volvos fabrik i Gent har tillverkat bilar sedan 1965. I dag sysselsätter fabriken omkring 5 000 personer.