Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo ska inte längre expandera USA-fabriken

Handelskriget mellan USA och Kina får ytterligare konsekvenser för Volvo Cars. Nya USA-fabriken går miste om de tunga investeringar som planerades.

Med Donald Trump i spetsen har det utbrutit ett handelskrig mellan USA och Kina med allt högre tullavgifter på importerade varor. Även Europa har drabbats till viss del och då framför allt företag som är verksamma i de båda länderna. Ett sådant företag är svenska Volvo Cars som har produktion i både USA och Kina. Redan i somras fick Volvo planera om XC60-produktionen. Kina-tillverkade XC60 skulle egentligen ha skickats till USA, men tullavgifterna mellan USA och Kina tvingade Volvo att låta Europa-tillverkade XC60 skickas till USA och Kina-tillverkade till Europa. Enligt dagsfärskt besked från Volvo är de XC60 som säljs i Europa tillverkade i Torslanda och ingen annanstans. Hur det blir framöver återstår att se.

Nu nämns ytterligare en konsekvens av handelskriget. För USA Today berättar Volvo Cars vd och styrelseordförande Håkan Samuelsson att den utökade satsningen på nya USA-fabriken uteblir. Just nu tillverkas nya S60 i fabriken i Charleston, South Carolina, och från och med 2021 ska även nästa generation XC90 tillverkas där. Bilarna var tänkta att levereras till amerikanska, europeiska och kinesiska marknaderna och för att kunna hantera en sådan volym planerades en andra produktionslina och därmed också tusentals nya arbetstillfällen.

S60-produktion i USA för kinesiska marknaden? Inte aktuellt.

Som det ser ut nu är Kina ute ur bilden, och någon ändring ser inte ut att vara inom räckhåll. Så sent som i onsdags visade president Trump inga tendenser till att backa från importtullarna då han menar de har hjälpt till att stärka den inhemska bilindustrin.

– Vi trodde att Charleston kunde bygga bilar för Kina. Det kommer inte att fungera, säger Håkan Samuelsson till USA Today.

Samuelsson vill att tullavgifter vid fordonsimport ska avskaffas globalt. Han varnar även Trump-administrationen för att handeln med fordon mellan USA och Europa sannolikt kommer att lida kraftigt om inget händer. Volymerna skulle bli mindre och bilarna dyrare.

Planen är nu att bygga nya S60 i Kina för Kina.