Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo Driver Alert ControlVolvo Driver Alert ControlVolvo Driver Alert Control
Volvo Driver Alert Control

Volvo stäms på 17 miljoner kronor för Driver Alert-systemet

Två tidigare ingenjörsstudenter som gjorde sitt examensarbete på Volvo Personvagnar för tio år sedan stämmer nu den svenska biltillverkaren för deras uppfinning Driver Alert.

Det var under 2003 och 2004 som två i dag 33-åriga Chalmers-ingenjörer gjorde sitt examensarbete på Volvo. I deras arbete uppfann de världens första system som varnar trötta förare bakom ratten – ett system som Volvo i dag kallar Driver Alert Control.

I tron om att de var skyldiga att överlämna uppfinningarna i examensarbetet till Volvo gjorde de så och fick samtidigt en schablonersättning om 122000 kronor vardera. Volvo tog därefter patent på systemet.

De två ingenjörerna har nu stämt Volvo vid Göteborgs tingsrätt på 17,4 miljoner kronor (uppgiften 8,7 miljoner kronor figurerar också i media). De hävdar att Volvo har tjänat över en miljard kronor på Driver Alert Control samt en annan uppfinning som även den togs fram som en del av deras examensarbete.

 Det ingenjörerna motsätter sig är tillvägagångssättet för tio år sedan. Då de inte var anställda vid Volvo Personvagnar skulle de varken ha överlämnat sina uppfinningar eller ersatts med schablonbelopp.

Varken ingenjörerna eller Volvo Personvagnar vill kommentera stämningen.