Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo S60 V60 2014
Volvo S60 V60 2014
Volvo S60 V60 2014
Volvo S60 V60 2014 Foto: Glenn Lindberg

Volvo startar produktionen av VEA-motorerna i Skövde

I dag meddelar Volvo att produktionen av de nya, effektiva VEA-motorerna sätter igång i Skövde, i lagom tid inför lanseringen som äger rum i höst.

Det har pratats om dem väldigt länge – VEA-motorerna som ska ta det självständiga Volvo in i framtiden.

 VEA står för Volvo Engine Architecture och är den nya motorfamilj av fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer med turboladdning som så småningom ska täcka allas behov, oavsett om man är ute efter en S60 eller XC90. De nya, effektiva motorerna, som Volvo utvecklat helt på egen hand, ska bjuda på kraft som en sexcylindrig motor samtidigt som förbrukningen ska hållas under dagens fyrcylindriga. För att få än mer kraft och motsvara riktigt mustiga sexor eller till och med V8-motorer ska de nya fyrcylindriga maskinerna kunna kopplas ihop med elmotorer. Flexibilitet med färre motorvarianter enligt Volvo, men samtidigt också en kvalitetshöjning.

 – Under utvecklingen av VEA har utgångspunkten varit kunderna och vad vi vill erbjuda när det gäller god bränsleekonomi, låg miljöpåverkan och stor körglädje till ett attraktivt pris. Men det handlar självklart också om att vi på Volvo Cars nu hittat en bas för att utveckla framtida teknologier med bränsleekonomi i världsklass, säger Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering.

 Produktionen av de nya motorerna drar nu igång i Volvos motorfabrik i Skövde som har förberetts under två års tid. Volvo har lagt ner två miljarder kronor på att förbereda fabriken med bland annat en ny hypermodern del på 4500 kvadratmeter där den inre monteringen ska utföras. Samtliga motorvarianter ska byggas på en och samma bana. Det ger en effektiv produktion.

 – En av de största utmaningarna har varit ombyggnaden av linan för bearbetning av cylinderblock. 30 bearbetningsceller har bytts ut eller byggts om till en kostnad av cirka en halv miljard kronor, säger Oskar Falk, Vice President Global Engine Production.

 Tvåmiljardersinvesteringen inte bara säkrar framtiden för fabriken och de anställda utan anses också vara den största någonsin i fabrikens historia. Derek Crabb kallar VEA-introduktionen för en historisk milstolpe.

 De nya motorerna lanseras på marknaden med start hösten 2013 och introduktionen kommer att pågå till och med 2015. De första bilarna att nu i höst ta del av VEA-maskinerna är S60, V60, XC60, V70, XC70 och S80. När nya XC90 kommer 2013 får den också VEA-motorer under huven och blir därmed den första bilen att kombinera VEA med SPA (Volvos nya, egna plattform).

 Under 2013 tänker Volvo tillverka 20000 VEA-motorer för att inför årsskiftet skruva upp takten mot 2000 enheter per vecka.

https://youtu.be/IN8JDxAdB48?width=575&height=353