Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo-succé får anställda att gå på knäna

Volvo säljer bilar som aldrig förr. Det genererar mer pengar till företaget, men det finns en annan sida av myntet också – de anställda i fabriken får jobba häcken av sig.

Tidigare i veckan rapporterade vi om Volvos ökade vinst med drygt 70 procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Vi skrev även om att Volvo XC90 säljer bättre än de av Volvo uppsatta målen. 57 000 bilar har redan hittills i år beställts. Målet för helåret var 50 000 exemplar.
Men det är inte bara nya XC90 (test och provkörningar på länken) som är populär, andra modeller säljer också bra och framför allt XC60 har ökat – 20 procent upp första halvåret i år. Den stora efterfrågan på Volvo-bilar världen över ställer tuffa krav på de anställda i fabriken.

I Volvos fabrik i Torslanda har man nyligen utökat personalen med 1 500 nyanställda, 200 fler än vad som initialt beräknades behövas. Dessutom har man gått över till treskiftsproduktion och produktionstakten har ökat från 48 till 50 bilar i timmen. Det är med andra ord febril ruljans i Torslandafabriken.

Götebors-Posten har pratat med några anställda som monterar de nya Volvo-bilarna i fabriken. De vittnar om pressade scheman med få och korta stunder för paus. Kortare raster och knappt någon vila över helgerna. Obligatorisk övertid på vardagar och arbete i stort sett varje lördag. De som arbetar med XC90-produktionen sägs vara uppgivna – en dags ledighet i veckan och svårigheter att planera sitt liv utanför arbetet.

En montör på Volvo berättar för Göteborgs-Posten om sin lojalitet till företaget under 20 års anställning, men att något nu måste göras. Den anställde säger sig ha rekommenderat Volvo som arbetsgivare många gånger, men inte nu längre.

Enligt fackets representanter sägs pressade arbetsscheman med mycket övertid bero på leveransproblem av delar till produktionen, snarare än det nya arbetstidsavtal som facket skrev under för att XC90-produktionen skulle kunna möjliggöras i Torslanda.

Volvos leveranstid av nya bilar till kunder påverkas också av den stora efterfrågan. Det talas i vissa fall om leveranstider på upp till 9-10 månader.