Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo tar en veckas paus

Nedgången på bilmarknaden har inte bara påverkat de sydeuropeiska biltillverkarna. Nu kommer Volvo att stoppa fabriken i Torslanda under en vecka, för att möta den minskade efterfrågan.

Det är den svaga försäljningen i Europa av Volvos större modeller som ligger bakom det temporära produktionsstoppet, som kommer att ske mellan den 29 oktober och 2 november. Redan vid månadsskiftet september-oktober sänkte Volvo produktionstakten i Torslanda, från 57 till 50 bilar per timme. Det temporära produktionsstoppet nu gör att ytterligare 3 000 färre bilar kommer att byggas.

Produktionsstoppet innebär att 2 500 av de 3 000 anställa på fabriken kommer att få en veckas ledighet, med full lön. Produktionen i Gent, Belgien, där nya Volvo V40 – som ju fått en succéartad försäljningsstart – byggs, kommer inte att påverkas.

Nedgången i efterfrågan på de stora Volvo-modellerna kommer dock inte att påverka antalet fast anställda hos Volvo. Däremot har man, vilket redan avslöjats, för avsikt att minska personalstyrkan med 270 personer som varit anställda via bemanningsföretag.