Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo Amazon Torslandaverken 1964Volvo Amazon Torslandaverken 1964Volvo Amazon Torslandaverken 1964
Volvo Amazon Torslandaverken 1964

Volvo Torslandaverken fyller 50 år

En milstolpe i svensk industrihistoria fyller 50 år i år. Volvos Torslandafabrik, eller Torslandaverken, stod klar 1964 och sedan dess har ett otal Volvo-modeller rullat ut genom fabriksportarna.

Volvo hade vuxit ur Lundbyfabriken där man hade tillverkat bilar sedan 1927. Därför började Volvo under slutet av 1950-talet att söka nya marker för uppförandet av en ny fabrik. Valet föll på ett område i Torslanda på Hisingen och efter knappt två års byggande stod karossfabriken klar och kunde leverera första Amazon-karossen till Lundbyfabriken 28 augusti 1961.

Men det var först den 24 april 1964 som kung Gustaf VI Adolf med Volvos grundare (en av två då Assar Gabrielsson gick bort 1962) Gustaf Larson och vd Gunnar Engellau vid sin sida invigde Volvo Torslandafabrik, även kallat Torslandaverken. I år är det med andra ord 50 år sedan Volvos fabrik i Torslanda invigdes och den 24 april, alltså om bara drygt tre veckor, firar Volvo det med att inviga Torslandafabrikens nya karossfabrik Torslanda TA3.

Den nya karossfabriken är en viktig grundsten i Volvos satsning mot framtiden med bland annat nya SPA-plattformen som vi kommer att få se mot slutet av 2014 i form av nya XC90.

Missa inte bildgalleriet nedan som bjuder på underbara bilder från ett stycke svensk industrihistoria på Hisingen i Göteborg.