Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V60 flyttar utomlands för att ge plats åt S90, V90 och XC90

Det börjar bli trångt på Torslandafabriken, därför har Volvo tagit beslutet att flytta slutmonteringen av V60 till sin fabrik i belgiska Gent där den kommer att göra bland annat S60 och XC60 sällskap.

I dagsläget tillverkas Volvo V60 i Torslandafabriken på Hisingen i Göteborg. Därmed är den enda modell ur 60-serien som tillverkas just där, de båda övriga, S60 och XC60, tillverkas i Gent i Belgien (och i Volvos fabrik i Kina).

Men med den succé som XC90 dragit igång och därmed ökad produktionstakt, samt att S90 och V90 snart ska börja tillverkas i Torslanda på samma band, så börjar det bli trångt i fabriken. Volvo har därför beslutat att V60 ska få röra på sig, modellen ska nämligen flytta till fabriken i Belgien. Själva slutmonteringen kommer att genomföras där medan karosstillverkningen blir kvar i Göteborg.

– Förra året skiftade vi över S60 till Gent och nu har vi fattat beslut om att lägga slutmonteringen av V60 där. Allt för att frigöra kapacitet för 90-serien, säger Volvo Cars presstalesman Stefan Elfström till Dagens Industri.

Det kan bli aktuellt för V60 att flytta tillbaka i framtiden, men det blir inte förrän nästa generation har kommit till världen. Då baseras den på Volvos nya plattform kallad SPA och delar därmed många komponenter med S90, V90 och XC90.

I Gent kommer Volvos mindre modeller att tillverkas, exempelvis nya 40-serien som nästa år dyker upp i form av XC40, för att senare följas av fler 40-modeller. Belgarna får helt enkelt ta hand om de bilar som bygger på Volvos mindre plattform CMA, även den flexibelt baserad som SPA. CMA-plattformen är utvecklad tillsammans med ägarna Geely och ska också bilda grund till Geely-modeller ämnade för den kinesiska marknaden.