Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo väljer bort bilsalonger och börjar sälja online

Som vi redan hörde i går står Volvo inför en rejäl omgörning vad gäller företagets marknadsföringsstrategi. Här är alla förändringarna.

I går fick vi kännedom om att Volvo gör en omstrukturering inom sin motorsportsatsning, även om det inte innebär att Volvo helt lämnar motorsportscenen. Men det är inte bara inom motorsporten som Volvo ska göra förändringar, det gäller även hela företagets marknadsstrategi för framtiden.

Volvo benämner sin nya globala marknadsstrategi för ”Volvo Way to Market”. Med strategin ska man bryta invanda mönster och hitta nya sätt att nå ut till kunderna, sätt som hittills inte setts i den, som Volvo kallar den, konservativa bilbranschen.

Tills i dag har Volvo besökt och ställt ut bilar på de flesta av de stora internationella salongerna, men i och med den nya strategin ska de rikta in sig på endast tre. På tre olika kontinenter.

Volvo har valt Detroitsalongen i USA som är i januari varje år, Genèvesalongen i Europa under mars månad samt alternerande mellan Pekings och Shanghais bilsalonger i Kina för att täcka upp den asiatiska marknaden. Salongen i Peking/Shanghai är i april varje år.

Volvo kommer med andra ord inte att vara representerade på bilsalonger under två tredjedelar av årets tolv månader. Detta kommer man att kompensera med årliga Volvo-event där man visar upp sina produkter. Ett exempel på ett sådant event såg vi i augusti i år när Volvo bjöd in omkring 800 journalister från hela världen till Stockholms skärgård för att vara med vid premiären av nya XC90. Därefter ställdes XC90 ut på Parissalongen en dryg månad senare, men någon motsvarighet till en sådan salongspremiär blir det alltså inte i framtiden.

Att dra ned på antalet salongsbesök kan ses som ett tecken på att Volvo vill spara pengar, men företaget påpekar att för att kunna uppnå de nya målen att få ut nyheter och synas tillräckligt kommer marknadsföringsbudgeten att utökas.

Samtidigt som närvaron vid bilsalongerna reduceras ska man även se över sponsringen av olika tillställningar och aktiviteter. Volvo nämner att de kommer att dra ned på merparten av sina olika sponsringsuppdrag men att man i stället fokuserar på och ökar investeringen i jorden-runt-seglartävlingen Volvo Ocean Race.

Volvo ska också förändra sin säljstrategi. De ska bli mer närvarande på digitala plattformar.

”Den största revolutionen som pågår inom bilindustrin äger inte rum i huvudkontoren hos tillverkarna, utan i människors vardagsrum.”

Så skriver Volvo om sin satsning på att sälja bilar redan vid kontakten med kunderna på nätet. De fysiska bilhallarna ska dock inte försvinna.

Volvo har redan provat på onlineförsäljning i och med de 1 927 första exemplaren av nya XC90 som såldes just online och ingen annanstans. Det föll som bekant väl ut, efter 47 timmar var alla exemplar sålda.

Bygg din Volvo som den ser ut i dag på Volvos webbplats.Bygg din Volvo som den ser ut i dag på Volvos webbplats.Bygg din Volvo som den ser ut i dag på Volvos webbplats.
Bygg din Volvo som den ser ut i dag på Volvos webbplats.

För att kunna locka till köp på nätet ska Volvo utveckla en bilkonfigurator, något som de flesta biltillverkare inklusive Volvo har redan i dag, men att den ska flytta fram positionerna och vara branschledande. Volvo vill ändra tillvägagångssättet som kunderna bygger sina bilar på.

I stället för att börja bygga en bil från grunden tänker sig Volvo en enkel och funktionell upplevelse som börjar med att man som kund får ”designerns val” presenterad, det vill säga en fullspecificerad bil som kunden därefter kan justera efter personlig smak och budget.

När kunden känner sig färdig med sin konfiguration ska bilen presenteras i rörelse på film. Volvo tror att detta tillvägagångssätt att välja och bygga bil är både enkelt, tufft, roligt och ska vara en upplevelse i premiumklass.

Till den digitala satsningen hör också en webbsida som ska vara branschledande, där företagets varumärke och kärnvärden förmedlas till besökarna på ett upplevelsebaserat sätt.

Återförsäljarna med sina bilhallar går inte lottlösa i satsningen. Volvo tänker sig en satsning där varje återförsäljare, inte bara de som finns i och omkring storstäder, blir ett varumärkescenter.

Alla dessa återförsäljarcenter ska se, kännas och upplevas likadana – oavsett var i världen man befinner sig. Utseendet på centren ska kännas skandinaviskt och Volvo-gediget, både interiört och exteriört. Allt ska andas Volvo och skandinaviskt, in i minsta detalj, och kunderna ska få en Volvo-upplevelse så fort de sätter fötterna innanför dörrarna. Till exempel kan kunderna bjudas på dricka i svenskproducerade glas samtidigt som sinnena lukt och hörsel får sig en dos av det skandinaviska.

All personal kommer att genomgå utbildning för att agera likadant oavsett var i världen de jobbar och alla ska vara klädda i kläder från svenska designern Oscar Jacobsson.

Volvo har även tänkt på servicebiten. Varje ny kund kommer att få en personlig servicetekniker som tar hand om både bil och ägare genom hela deras gemensamma relation. Vissa länder har redan påbörjat programmet med personliga servicetekniker. Innan 2018 ska det vara sjösatt i alla länder där Volvo är representerat.