Volvo vill bygga USA-bilar med Fiat

Volvo vill bygga bilar i USA och letar efter samarbetspartners som kan tänka sig att dela fabrik. Bland alternativen finns Fiat, säger Volvo-chefen Stefan Jacoby,

Volvo PV överväger nu vilka möjligheter som finns till att skeppa bilar från sina fabriker i Sverige och Belgien. Det är den högt värderade euron och lågt värderade dollarn som fått Stefan Jacoby att snegla över till andra sidan Atlanten för att bättra på vinsten från bilförsäljningen i USA.

 I en intervju med Bloomberg News säger den 54-årige Jacoby att även om en fabrik i USA är önskvärt så är det inte troligt att man kommer starta och driva den på egen hand.

 –Jag letar efter en partner som kan hjälpa oss utnyttja en nordamerikansk fabrik, säger Jacoby till nyhetsbyrån Bloomberg vid en bilkonferens i Monaco.

 Utan att närmare nämna vilka det är han för samtal med säger han att Volvo för närvarande pratar med ”ett par” tillverkare. Bland möjliga samarbetspartner öppnar han för att släppa in Fiat, som även äger Chrysler, i fabriken.

 – Om du pratar med Marchionne så kan du hälsa honom att han kan ringa mig.

 Volvo driver för närvarande en storsatsning på sin tillverkning, som man hoppas ska nå 800 000 bilar 2020 från 449 255 bilar förra året. Till detta har man 77 miljarder kronor som ska räcka till två bilfabriker och en motorfabrik i Kina, utöver utvecklingskostnaderna för nya modeller och nu eventuellt en halv USA-fabrik.